O gena care determina anumite bacterii - inclusiv unele care au potentialul de a declansa epidemii - sa devina rezistente la cele mai performante dintre antibioticele moderne a fost descoperita, recent, in cadrul unor teste realizate pe oameni, dar si pe animale, in China, informeaza Reuters.

Descoperirea, anuntata miercuri, este considerata "alarmanta" de oamenii de stiinta din lumea intreaga, care au solicitat impunerea de urgenta a unor restrictii in privinta utilizarii polimixinelor - o clasa de medicamente care includ Colistin, folosit pe scara larga in cresterea animalelor de ferma.

Cercetatorii de la Universitatea Agricola din China de Sud, coordonati de Hua Liu, al caror studiu a fost publicat in Lancet Infectious Diseases, au descoperit aceasta gena - mcr-1 - in plasmide, macromolecule mobile de ADN care pot fi copiate si transferate foarte usor intre diverse bacterii, scrie MEDIAFAX.

Acest lucru sugereaza "un potential alarmant" de raspandire si de diversificare in randul populatiilor bacteriene, au precizat cercetatorii chinezi.

Aceeasi echipa a descoperit deja dovezi care atesta transferul acelei gene intre tipuri comune de bacterii, precum E. coli, care provoaca infectii ale tractului urinar, si Klebsiella pneumoniae, care cauzeaza pneumonie si alte infectii.

"Descoperirea noastra sugereaza faptul ca progresia de la o rezistenta extensiva la medicamente la o rezistenta pandemica este inevitabila. Desi este in prezent localizata doar in China, gena mcr-1 va emula cel mai probabil alte gene care determina rezistenta si se va raspandi pe plan mondial", au adaugat autorii studiului.

Precedentul indian - Descoperirea genei mcr-1, cauzatoare de rezistenta la antibiotice, rezoneaza cu descoperirea in 2010 a lui NDM-1, gena unei alte "super-bacterii", care a aparut in India si s-a raspandit in lumea intreaga.

Cercetatorii spun ca monitorizarea la nivel global a rezistentei determinate de mcr-1 este de acum inainte vitala pentru a preveni raspandirea bacteriilor rezistente la polimixine.

China este unul dintre cei mai mai consumatori si producatori de Colistin, un medicament folosit atat in agricultura, cat si de uz veterinar.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Cererea mondiala pentru acest antibiotic in agricultura va ajunge la aproape 12.000 de tone pe an pana la finalul lui 2015 si la 16.500 de tone pana in 2021, potrivit unui raport intocmit de QYResearch Medical Research Center.

In Europa, 80% din vanzarile de polimixine - in principal Colistin - au loc in Spania, Germania si Italia, potrivit unui raport realizat de European Medicines Agency's Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.