Medicii din Canada au reusit in premiera mondiala sa strapunga intr-o maniera non-invaziva bariera hematoencefalica - o retea de capilare care protejeaza creierul -, cu scopul de a trata un bolnav de cancer care prezenta o tumoare craniana, informeaza bbc.com.

Medicii de la Sunnybrook Health Sciences Centre din Toronto au utilizat bule minuscule umplute cu gaz, le-au injectat in fluxul sangvin al pacientului, cu obiectivul de a produce ulterior o serie de orificii temporare in bariera hematoencefalica a acelei persoane, scrie MEDIAFAX.

Un fascicul concentrat de ultrasunete, aplicat asupra craniului pacientului, a facut ca bulele respective sa inceapa sa vibreze si sa forteze trecerea prin acea bariera de capilare, alaturi de medicamente impotriva cancerului.

Un numar de alti 6-10 pacienti vor urma aceeasi procedura in viitorul apropiat, intr-un test clinic.

Expertii considera ca aceasta tehnica experimentala dezvoltata de medicii canadieni de la Sunnybrook Health Sciences Centre este extraordinara, deoarece, gratie ei, specialistii vor putea sa ofere pacientilor diagnosticati cu cancer o serie de medicamente puternice care, altfel, nu ar fi avut efectul asteptat, pentru ca nu ar fi putut sa treaca de bariera hematoencefalica.

Aceeasi metoda non-invaziva ar putea fi utilizata si impotriva altor boli ale creierului, precum dementa si Parkinson. Insa este nevoie de o serie de studii suplimentare, au precizat cercetatorii canadieni. Testele pe animale au produs anumite rezultate incurajatoare, dar deocamdata nu este clar daca tratamentul functioneaza in toate cazurile sau daca acesta produce efecte secundare grave.

Bariera hematoencefalica tine agentii patogeni si toxinele la distanta de sistemul nervos central. Insa acele straturi de celule strans lipite intre ele, care separa creierul de vasele de sange, poate fi un impediment major atunci cand medicii vor sa trimita medicamente catre creierele pacientilor.

Savantii canadieni au reusit sa provoace orificii temporare in aceasta bariera, asigurand astfel trecerea in cutia craniana a medicamentelor anticancer.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Timp de opt ani, Bonny Hall si-a tinut sub control tumoarea cerebrala cu ajutorul medicamentelor, dar, in acest an, medicii i-au spus ca tumoarea a inceput sa creasca. Tumoarea respectiva necesita o terapie mai agresiva si bine tintita.

Medicii din Toronto au intrebat-o pe aceasta pacienta de 56 de ani daca dorea sa devina prima persoana din lume care va experimenta un tratament ce permite furnizarea de chimioterapie prin penetrarea barierei hematoencefalice.

Pacienta a primit intravenos un cocktail de medicamente anticancer, urmat de o injectie cu acele microbule, construite pentru a ajunge la bariera hematoencefalica si pentru a-si forta trecerea prin aceasta, dupa actionarea fluxului de ultrasunete. Tomografia cerebrala a sugerat ca tratamentul a functionat conform planului initial.

Medicii vor examina in zilele urmatoare mici parti prelevate din tumoarea lui Bonny Hall (extirpata pe cale chirurgicala la o zi dupa aceasta terapie originala), pentru a afla cat de mult din cocktailul anticancer a reusit sa treaca de bariera hematoencefalica.

Citeste si:
Cătălin Măruță, primele declarații după operație. Care este starea...
Cătălin Măruță, primele...

Toti pacientii care vor participa la testul clinic sunt deja programati sa suporte interventii chirurgicale traditionale de extirpare a tumorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.