Astronomi romani din Bucuresti si din Cluj, alaturi de alti parteneri internationali, au initiat si derulat o campanie de observatii dedicata studierii unui asteroid geointersector cu potential de pericol pentru Pamant, informeaza Agentia Spatiala Romana (ROSA).

Institutul Astronomic al Academiei Romane si Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, alaturi de parteneri internationali - Institutul de Mecanica Cereasca si de Calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris, Isaac Newton Group of Telescopes din insulele Canare si Infrared Telescope Facility din insulele Hawaii -, au initiat si derulat o campanie de observatii dedicata studierii asteroidului 2004 BL86.

Asteroid geointersector, 2004 BL86 prezinta un potential pericol pentru Terra nu doar pentru ca ajunge in apropiere de planeta, dar si pentru ca orbita lui este haotica. Oamenii de stiinta romani au reusit pentru prima data de la descoperirea acestui corp ceresc, in 2004, sa stabileasca proprietatile sale fizice si mineralogice, odata cu apropierea sa de Pamant, in lunile ianuarie si februarie 2015, la doar 1,2 milioane kilometri, ceea ce reprezinta aproximativ de trei ori distanta Pamant - Luna, precizeaza ROSA, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Datele de observatie obtinute incepand cu momentul descoperirii asteroidului 2004 BL86, in anul 2004, pana in anul 2015 au contribuit la stabilirea elementelor orbitale ale asteroidului, insa proprietatile fizice si mineralogice au fost foarte putin studiate, diametrul acestui obiect fiind estimat la aproximativ 500 metri, cu marja de eroare destul de mare, mai spune Agentia Spatiala Romana.

Observatiile fotometrice ale asteroidului 2004 BL86 realizate anul acesta, odata cu apropierea sa de Pamant, au fost obtinute in lunile ianuarie si februarie, la Observatorul din Cluj-Napoca si la Bucuresti. Observatii spectroscopice in domeniul vizibil au fost realizate la Centrul de observatii la distanta Bucuresti, aflat in sediul Institutului Astronomic al Academiei Romane, prin controlarea de la distanta a telescopului Isaac Newton. Cu o apertura de 2,5 metri, acesta se afla in insulele Canare. Observatiile spectroscopice in domeniul infrarosu au fost efectuate de la Centrul de observatii la distanta din Paris, de unde a fost pilotat telescopul Infrared Telecope Facility, cu apertura de 3 metri, localizat in insulele Hawaii.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Analiza datelor de observatie a permis obtinerea de rezultate legate de parametrii fizici si mineralogici ai asteroidului 2004 BL86, in timp ce datele spectrale au furnizat date cu privire la suprafata asteroidului. Oamenii de stiinta romani au observat ca asteroidul contine minerale bazaltice, ceea ce duce la concluzia ca obiectul este un fragment al unui asteroid diferentiat, cel mai probabil o bucata din crusta unui astfel de obiect. Din corelatia stralucirii acestui corp si a mineralogiei sale a fost estimat un diametru realist de aproximativ 300 metri, in concordanta cu masuratorile radar efectuate in Statele Unite. Analiza datelor fotometrice a permis confirmarea unei perioade de rotatie proprii de aproximativ 2,6 ore.

Rezultatele obtinute de cercetatorii romani vin in sprijinul programului Space Situational Awareness la care Romania participa sub coordonarea Agentiei Spatiale Romane (ROSA), in calitate de stat membru al Agentiei Spatiale Europene (ESA). SSA reprezinta un efort coordonat pentru a detecta si urmari obiecte pe orbite in jurul Pamantului sau care intersecteaza orbite ale Terrei, precum si pentru monitorizarea fenomenelor naturale care ar putea provoca daune satelitilor de pe orbita, infrastructurii de la sol si oamenilor. Mai multe detalii despre activitatile coordonate de ROSA pentru SSA pot fi aflate pe site-ul rosa.ro.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Asteroizii sunt corpuri din Sistemul Solar care orbiteaza in jurul Soarelui si au dimensiuni cuprinse intre 10 metri si 1.000 kilometri, pana in prezent fiind descoperite 700.000 de astfel de corpuri, reunite in Catalogul cu asteroizi. Peste 12.000 dintre acestia intersecteaza sau se apropie de orbita Pamantului si sunt numiti generic "asteroizi geointersectori".

Din cauza posibilelor apropieri de Pamant, asteroizii geointersectori precum 2004 BL86 reprezinta un subiect de studiu stiintific deopotriva prin prisma pericolului potential ce il reprezinta pentru civilizatia umana, cat si prin prisma importantei pe care o pot prezenta pentru dezvoltarea industriilor spatiale si a programelor de zbor interplanetar pentru sondele cu echipaj uman.

Rezultatele stiintifice ale campaniei de observatii dedicate studierii asteroidului geointersector cu orbite haotice 2004 BL86 au fost publicate in luna august 2015 in prestigioasa revista europeana Astronomy & Astrophysics.

Citeste si:
Un asteroid „potențial periculos” se apropie de Pământ
Un asteroid „potențial...

Urmatoarea situatie favorabila pentru observarea acestui corp va fi in luna ianuarie 2050.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.