Protectorii elefantilor apeleaza la tehnologii avansate pentru a preveni extinctia acestor vietuitoare, in contextul in care braconierii folosesc tot mai mult diverse dispozitive moderne pentru a vana pahiderme in Africa, se afirma intr-un articol publicat pe site-ul fr.news.yahoo.com.

In rezervatia Samburu, situata in nordul Kenyei, inginerii de la Google, gigantul american din domeniul internetului, au inceput sa realizeze harti 3D, pe baza datelor transmise prin satelit, care le vor permite sa urmareasca deplasarile prin savana ale unor turme de zeci de elefanti, cu ajutorul unor coliere de monitorizare.

Obiectivul acestui proiect este de a garanta securitatea acestor animale, pe termen scurt, si de a contribui, pe termen lung, la protejarea habitatului lor natural.

"Proiectul nostru reprezinta o inestimabila banca de informatii", spune Iain Douglas-Hamilton, directorul asociatiei ecologiste Save the Elephants, prezentand o harta pe care pot fi vazute, aproape in timp real, pe un ecran urias, siluetele unor elefanti.

Intr-o perioada in care pretul fildesului a ajuns la mai multe mii de dolari pe kilogram in Asia, organizatiile care militeaza pentru protejarea elefantilor se tem ca aceasta specie ar putea sa dispara complet din Africa pe parcursul unei singure generatii. Dar, o cooperare de 10 ani intre egologisti si compania Google a facut ca, in acest teritoriu din Kenya, braconajul sa scada.

"Reusita noastra reprezinta o «anomalie» pe continentul african, insa am traversat ochiul ciclonului si braconajul este in scadere, aici"
, a spus Douglas-Hamilton. "Putem sa folosim tehnologia Google Earth pentru a intelege tiparele de migratie si sa le folosim pentru a asigura o protectie mai buna a elefantilor", a adaugat Farzana Khubchandani, director de marketing al filialei Google Kenya.

Fiecare elefant echipat cu un colier de monitorizare apare pe o harta pe care au fost suprapuse tiparele de folosire a solurilor, o indicatie pretioasa intr-o epoca in care extinderea terenurilor arabile reduce spatiile salbatice aflate la dispozitia animalelor, scrie MEDIAFAX.

Pana in prezent, 85 de elefanti sunt urmariti in acest fel, jumatate in nordul Kenyei, iar restul in Republica Democrata Congo, Africa de Sud si Zimbabwe.

Kenya incearca sa ii impiedice pe braconieri sa ii ucida pe ultimii ei elefanti - aproximativ 30.000 - si ultimii ei rinoceri - ale caror efective numara cel mult o mie de exemplare. In rezervatia Samburu, aflata la 300 de kilometri nord fata de Nairobi, traiesc circa 900 de elefanti. Dar conflictul dintre oameni si animale s-a agravat, deoarece cirezile de animale domestice au invadat rezervatia, din cauza secetei din regiune.

Citeste si:
Aproape 30 de elefanți din India au fost testați pentru Covid-19
Aproape 30 de elefanți din...

Pe termen scurt, monitorizarea elefantilor cu ajutorul acelor coliere amelioreaza securitatea animalelor, insa proiectul are costuri ridicate: 8.000 de dolari pentru fiecare achizitionare de coliere, reglare si intretinere a acestora.

"Colierele pot sa ne spuna atunci cand un animal nu se mai misca. Asta ne permite sa actionam foarte repede si sa trimitem patrule", a spus David Daballen, coordonatorul operatiunilor pe teren din cadrul organizatiei Save the Elephants.

"Pe termen lung, proiectul ne permite o planificare mai buna, pentru a crea culoare de trecere pentru animale", in zonele amenintate de dezvoltarea comunitatilor umane, a adaugat Douglas-Hamilton.

In plus fata de aceste harti 3D, cercetatorii alcatuiesc si arbori genealogici ai familiilor de elefanti. "Acesta este Flaubert, are 26 de ani", spune Douglas-Hamilton, care conduce o familie de "artisti", deoarece fiecare membru a primit un numele unei personalitati culturale.

Citeste si:
Am experimentat pe viu noul BMW i7: 5 tehnologii care ne-au...
Am experimentat pe viu noul...

"Iata-i pe Rodin si pe Matisse, insa Gauguin a murit, din pacate", a adaugat celebrul zoolog britanic, in varsta de 73 de ani, care si-a petrecut aproape intreaga viata printre pahiderme si a denuntat "genocidul elefantilor".

El poate sa ii identifice si sa le spuna pe nume fiecaruia dintre cei 23 de elefanti care se hranesc de-a lungul Ewaso Ng'iro, un rau care strabate o suprafata de 165 de kilometri patrati din rezervatie.

Google a anuntat in aceasta saptamana lansarea unui serviciu al Google Street View care permite cu un simplu clic observarea populatiilor de elefanti din rezervatia Samburu.

Camere video, instalate pe mai multe autovehicule, au captat imagini la 360 de grade, pentru a alimenta baza de imagini si pentru a permite astfel vizite virtuale ale rezervatiei. Proiectul se doreste o maniera inedita de sensibilizare a internautilor in legatura cu viitorul elefantilor si de promovare a turismului.

Citeste si:
Cel putin 1 miliard de animale ar fi murit in incendiile din Australia
Cel putin 1 miliard de...

Vechile metode de studiu raman si ele valabile. In centrul de cercetare din Samburu pot fi observate zeci de maxilare de elefanti, provenind de la exemplarele ucise de braconieri sau care au fost victime ale secetei. Oasele lor furnizeaza informatii pretioase despre varsta animalelor si despre cauzele mortii lor.

Alte parti ale scheletelor permit o reconstituire a vietii lor.

"Aici este un glont, iar acolo este un altul"
, explica Daballen, ridicand un os alb, provenind din soldul unui elefant. Ebony, femela de elefant din scheletul careia provine acel os, nu a murit din impuscatura de la nivelul umarului, ci din cauza unui glont primit in cap, in mai 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.