O pelerina a invizibilitatii ar putea deveni realitate, in curand, afirma cercetatorii din Statele Unite care au realizat un astfel de dispozitiv, folosind elemente microscopice din aur, ce este capabil sa reflecte lumina in jurul unui obiect tridimensional, informeaza Reuters.

Pelerina invizibilitatii reprezinta un concept relativ comun in universul stiintifico-fantastic, insa nu si in lumea reala. Totusi, cercetatorii din Statele Unite au anuntat recent ca un astfel de dispozitiv ar putea deveni realitate in viitorul apropiat.

Joi, savantii americani au dezvaluit ca au testat cu succes o pelerina a invizibilitatii foarte subtire, realizata din elemente paralelipipedice microscopice din aur, care, la fel ca pielea, se muleaza foarte bine pe forma unor obiecte tridimensionale, pe care poate sa le faca sa devina nedetectabile in spectrul luminos vizibil.

Cercetatorii spun ca, desi experimentele lor au constat in acoperirea unor obiecte minuscule, tehnologia ar putea fi utilizata pentru a ascunde si obiecte mai mari, iar noua inventie ar putea avea utilizari in multe domenii de activitate, inclusiv in cel militar.

Pelerina, care are o grosime de 80 de nanometri, a fost plasata peste un obiect tridimensional, care prezenta protuberante si cavitati. Suprafata pelerinei a redirectionat undele luminoase reflectate de acel obiect, facandu-l sa devina astfel invizibil prin prisma detectarii optice.

Va fi nevoie de 5-10 ani pentru ca noua tehnologie sa fie utilizata in scopuri practice, afirma Xiang Zhang, directorul departamentului de Stiinta Materialelor din cadrul Laboratorului National Lawrence Berkeley, coordonat de Departamentul pentru Energie din Statele Unite. Xiang Zhang este, de asemenea, profesor la prestigioasa Universitate California din Berkeley. Studiul a fost publicat in revista Science.

Tehnologia implica asa-zisele metamateriale, care poseda proprietati ce nu exista in natura. Suprafetele lor contin elemente mult mai mici, ca marime, fata de lungimea de unda a luminii. Ele redirectioneaza undele luminoase, indepartandu-le de obiectul ascuns sub acea pelerina, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Pelerina respectiva actioneaza ca o antena de imprastiere a luminii microscopice care "sare" pe un obiect tridimensional, ca si cum ar fi reflectata de o oglinda plana, facand astfel ca obiectul sa devina invizibil. "Faptul ca am putut sa facem o suprafata curbata sa para plana inseamna si ca putem sa o facem sa para in orice alt fel. Putem face si o suprafata plana sa para curbata", a spus Xingjie Ni, profesor de inginerie electrica de la prestigioasa Penn State University din Statele Unite, coordonatorul studiului.

Profesorul Ni spune ca noua tehnologie ar putea avea aplicatii militare, pentru a face ca o serie de obiecte mari, precum vehicule, avioane sau chiar soldati, sa devina "invizibili".

Xingjie Ni a mentionat si o serie de aplicatii mai putin conventionale, in industria cosmetica si moda. "Cum ar fi o pelerina a invizibilitatii pentru fata? Toate cosurile si ridurile nu ar mai fi vizibile", a spus profesorul Ni. "Sau in designul din moda? Pelerina ar putea fi realizata pentru a ascunde abdomenul proeminent al cuiva", a adaugat profesorul de origine chineza.

Citeste si:
Bulgaria va primi gaze naturale din Statele Unite începând din luna...
Bulgaria va primi gaze...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.