Persoanele care sufera de depresie si care adopta "comportamente riscante", marcate de agitatie si impulsivitate, prezinta un risc cu cel putin 50% mai ridicat de a avea o tentativa de sinucidere, potrivit unui studiu realizat recent de European College of Neuropsychopharmacology (ECNP).

Cercetatorii de la ECNP au ajuns la concluzia ca anumite tipare comportamentale "preced multe dintre tentativele de sinucidere". Autorii studiului spun ca societatea actuala se confrunta cu o "nevoie urgenta" de implementare a unor masuri preventive care sa fie eficiente.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 800.000 de sinucideri au avut loc pe plan mondial in 2012. Cercetatorii de la ECNP au monitorizat 2.811 pacienti suferind de depresie, dintre care 628 au avut anterior tentative de sinucidere.

Ei spun ca "au analizat in special caracteristicile si comportamentele acelor pacienti care au incercat sa se sinucida" si au descoperit ca "anumite tipare de comportament" apar inainte de tentativele de sinucidere, scrie MEDIAFAX.

Riscul unei tentative de sinucidere a fost cu "cel putin 50% mai mare" daca persoanele suferind de depresie au prezentat: "comportamente riscante", precum conducerea neglijenta a automobilului si promiscuitate; "agitatie psihomotorie", precum mersul in cadenta rapida in jurul unei camere si rasucirea mainilor; impulsivitate, definita de cercetatori ca o actiune realizata "fara o anticipare sau fara luarea in calcul a consecintelor".

Rezultatele acestui studiu au fost comunicate duminica, in cadrul unei conferinte ce a fost organizata de ENCP la Amsterdam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.