Un nou test medical, capabil sa depisteze cancerul pancreatic - una dintre cele mai periculoase forme de cancer - in stadii timpurii, a fost creat recent de cercetatorii din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary din Londra au identificat trei proteine care semnaleaza cu acuratete prezenta cancerului pancreatic in organism. Ei cred ca aceasta descoperire ar putea duce la dezvoltarea unui test de urina mai performant, non-invaziv, ce va putea fi recomandat tuturor persoanelor care risca sa dezvolte aceasta boala.

Cancerul pancreatic ocupa locul al 11-lea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, unde sunt diagnosticate 9.000 de cazuri noi in fiecare an. Este, de asemenea, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer, deoarece doar 3% din totalul pacientilor reusesc sa supravietuiasca cinci ani dupa diagnosticare. Prin comparatie, acest procent este de 87% pentru cancerul mamar si de 98% pentru cancerul testicular.

Boala cauzeaza putine simptome in stadiile incipiente si, de cele mai multe ori, este detectata abia in stadii avansate, cand nu mai poate fi tratata. Si, chiar atunci cand semnalele de avertizare se manifesta, ele sunt adeseori trecute cu vederea, pentru ca sunt usor de confundat cu cele generate de boli obisnuite, usor de tratat.

Medicii spun ca aceasta boala este "un lup in haine de oaie", pentru ca simptomele sale - dureri de spate, icter si pierderea in greutate - seamana cu cele provocate de luxatiile lombare, indigestie si reflux gastric, scrie MEDIAFAX.

Expertii medicali spera ca situatia se va schimba in curand in bine, daca rezultatele noului test vor fi confirmate intr-un test clinic de amploare, care va dovedi faptul ca noua metoda ofera o diagnosticare clara si fara dubii a bolii intr-o faza incipienta. Atunci cand tumorile sunt descoperite in faze timpurii, este mult mai usor ca pacientul sa fie tratat pe cale chirurgicala - iar acea rata de supravietuire de doar 3% urca spectaculos in aceste cazuri pana la 60%.

Savantii de la Universitatea Queen Mary din Londra afirma ca "semnatura" lasata in urina de cele trei proteine identifica tipul cel mai frecvent intalnit de cancer pancreatic intr-un stadiu incipient. Testul lor este capabil, de asemenea, sa faca o distinctie clara intre cancer pancreatic si pancreatita cronica.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Cancerul pancreatic a luat vietile unor personalitati de marca, precum actorul Patrick Swayze, tenorul Luciano Pavarotti si fondatorul grupului Apple, Steve Jobs. Actorul britanic John Hurt, in varsta de 75 de ani, a dezvaluit in urma cu sase saptamani ca a fost diagnosticat cu aceasta maladie.

Desi nu exista o cauza universal acceptata pentru cancerul pancreatic, persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta boala sunt cele care au avut astfel de cazuri in familie, fumatorii, persoanele obeze si persoanele trecute de 50 de ani care au inceput sa dezvolte diabet.

Studiul cercetatorilor britanici a fost publicat in revista Clinical Research.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.