Oamenii de stiinta americani au identificat cel mai raspandit profil planetar din randul corpurilor ceresti si au ajuns la concluzia ca cel mai "banal" tip de planeta din Univers nu se regaseste in structura Sistemului Solar, informeaza site-ul slate.fr.

Sistemul Solar din care face parte Pamantul este alcatuit din planete telurice, precum Marte, Venus si Terra, si planete gazoase, precum Jupiter si Saturn, doua planete uriase, alaturi de altele de dimensiuni mai modeste. Insa aceasta diversitate ascunde o mare absenta: planeta cu cel mai banal profil din Univers, potrivit cunostintelor actuale ale oamenilor de stiinta.

In ultimii ani, informatiile cunoscute de cercetatori despre spatiul care ne inconjoara au devenit tot mai numeroase. Savantii au putut sa evalueze marimea si greutatea planetelor din alte sisteme solare si au putut sa identifice profilul cel mai raspandit in randul acestora. Astfel, cea mai "banala" planeta din Univers este mai mare decat Terra, dar mai mica decat Neptun, are o structura interna compusa din roci solide si este inconjurata de o atmosfera ce consta intr-un amestec de heliu si hidrogen.

Expertii au denumit aceste planete "super-Terra" sau "mini-Neptun", scrie MEDIAFAX.

Insa care este motivul pentru care aceasta planeta atat de comuna in Univers lipseste din structura actuala a Sistemului Solar? Astrofizicianul si jurnalistul Ethan Siegel incearca sa ofere un raspuns pentru aceasta intrebare. El afirma ca acel tip de profil planetar a facut parte din galaxia noastra cu mult timp in urma.

Factorii care au determinat disparitia sa din Sistemul Solar sunt numerosi, spune savantul american. Structura Sistemului Solar a fost multa vreme diferita de starea ei actuala. Planetele gazoase se aflau probabil mai aproape de Soare decat se afla in epoca actuala. Forta de gravitatie dintre planete si proximitatea Soarelui ar fi determinat o respingere a acelor planete in afara Sistemului Solar.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.