Cercetatorii americani au folosit o tehnica de clonare controversata pentru a obtine celule susa noi, sanatoase si perfect compatibile cu organismele pacientilor, pornind de la mici mostre recoltate din pielea unor persoane diagnosticate cu boli mitocondriale, informeaza Reuters.

Reusita oamenilor de stiinta americani reprezinta un prim pas in dezvoltarea unor tratamente eficiente impotriva acestor boli incurabile si cu potential letal.

Studiul care a prezentat noua tehnica, publicat in revista Nature, a evidentiat felul in care cercetatorii americani au utilizat o metoda de transferare a nucleelor celulelor somatice pentru a produce celule susa specifice pacientilor, care au potentialul de a trata maladiile genetice. "Acest studiu permite obtinerea unei generatii intregi de provizii - nelimitate si lipsite de mutatii genetice - de celule de schimb, cu rol de inlocuire, pentru pacientii diagnosticati cu boli mitocondriale", a explicat medicul Robert Lanza, specialist la Advanced Cell Technology, care nu a participat insa la aceasta cercetare stiintifica.

Transferul nuclear reprezinta, in mod tipic, primul pas in clonarea reproductiva - folosirea unor celule adulte pentru a produce o copie genetica a unui individ. Dupa ce tehnica a fost utilizata pentru prima data in 1996 si a dus la crearea oii clonate Dolly, Organizatia Natiunilor Unite a a cerut tarilor membre sa interzica aceasta metoda din motive etice si morale.

In 2013, Shoukhrat Mitalipov, cercetator la Oregon Health and Science University, a reusit in premiera mondiala sa foloseasca aceasta metoda pentru a obtine celule susa umane embrionare din celulele somatice ale unui pacient. Aceste celule susa embrionare sunt extrem de valoroase pentru ca sunt "pluripotente" - au abilitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism.

In noul sau studiu, Mitalipov si colegii sai au folosit aceeasi metoda pentru a produce celule de inlocuire pentru pacientii cu mutatii la nivelul genelor mitocondriale, elemente biologice cu rol critic in procesul de producere a energiei de la nivel celular. "Genele mitocondriale au scapat, pana acum, eforturilor depuse de oamenii de stiinta pentru a corecta astfel de mutatii", a declarat Shoukhrat Mitalipov.

In cadrul noului studiu, cercetatorii din statul american Oregon au extirpat nuclee din celulele pacientilor si le-au implantat in ovocite umane nefecundate, in care mitocondriile au fost pastrate, dar din care restul de ADN fusese indepartat. Apoi, savantii au stimulat ovocitele sa se divida, producand celule susa embrionare, care pot fi utilizate ulterior pentru a obtine celule cardiace si nervoase sanatoase, care pot sa inlocuiasca celulele moarte ale pacientilor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Cercetatorii au aratat, de asemenea, ca pot sa produca celule susa sanatoase, asemanatoare celor embrionare, folosind o alta metoda, prin care celule somatice adulte sunt reprogramate prin introducerea mai multor gene in nucleele lor. Aceasta metoda nu implica utilizarea unor ovocite.

Profesorul Lanza spune ca au fost deja initiate o serie de experimente in mai multe tari ale lumii, in cadrul carora sunt testate pe oameni diverse terapii cu celule pluripotente derivate din celule susa, cu scopul de a descoperi noi tratamente eficiente impotriva unor boli precum diabetul, maladiile oculare si cele cardiace.

Noul studiu a fost finantat de Leducq Foundation, o fundatie privata franceza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.