Procesul cerebral de formare a amintirilor a fost descoperit de cercetatorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), prin intermediul unui studiu recent, ale carui rezultate au fost publicate in revista Neuron, informeaza Reuters.

Cu ajutorul unor fotografii cu actori celebri, precum Clint Eastwood, Halle Berry si Josh Brolin, savantii americani au inteles mai bine felul in care amintirile legate de evenimentele zilnice se formeaza in creier.

Autorii studiului au dezvaluit miercuri ca aceasta cercetare stiintifica, realizata pe voluntari carora medicii le-au implantat serii de electrozi in creier, a demonstrat faptul ca neuronii individuali dintr-o regiune cerebrala denumita "lobul temporal medial" joaca un rol central in formarea acestor amintiri.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 14 persoane diagnosticate cu epilepsie severa. Voluntarii aveau implantati mai multi electrozi in creier care aveau scopul de a identifica regiunile din creier asociate cu producerea crizelor. Acele dispozitive au permis de asemenea oamenilor de stiinta sa depisteze neuronii individuali care codau amintirile. Voluntarilor le-au fost aratate o suta de fotografii ale unor celebritati, precum Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods, Jennifer Aniston, Clint Eastwood si Josh Brolin, dar si fotografii cu diverse cladiri celebre, precum Turnul Eiffel, Turnul din Pisa si Casa Alba, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii au identificat neuronii individuali care se activau la vederea unei persoane specifice, precum Josh Brolin, dar nu a unor locuri sau cladiri, precum Turnul Eiffel, si au creat imagini compozite cu acea persoana si acel loc (sau cladire). Voluntarilor le-au fost aratate apoi acele imagini compozite, iar savantii au monitorizat activitatea neuronilor individuali, in timp ce voluntarii procesau noile asociatii dintre oameni si locuri. Neuronul individual care reactionase la vederea imaginii cu Josh Brolin, de exemplu, a reactionat imediat dupa aceea si la imaginea cu Turnul Eiffel.

"Studiul nostru a mers pana in centrul sistemului neuronal de codificare si a subliniat unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale cunoasterii si memoriei umane - formarea asociatiilor de idei"
, a declarat chirurgul neurolog Itzhak Fried de la Ronald Reagan UCLA Medical Center si Geffen School of Medicine de la UCLA. Oamenii de stiinta considera ca noua descoperire ar putea fi extrem de utila intrucat va conduce la dezvoltarea unor tehnici specifice de ajutorare a persoanelor diagnosticate cu maladii neurologice, precum Alzheimer.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.