Omenirea va primi o secunda in plus, pe 30 iunie, care va fi adaugata in dispozitivele care masoara timpul universal, pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Terrei in jurul propriei axe, informeaza site-ul lepoint.fr.

Intrucat Terra are nevoie de o secunda in plus fata de anul 2008 pentru a efectua o rotatie completa, acea secunda suplimentara va trebui sa fie adaugata in dispozitivele de masurare a timpului.

Astfel, pe 30 iunie, la ora 23 59 de minute si 59 de secunde, omenirea va primi o secunda suplimentara. Nu va fi insa pentru prima data cand acest lucru se va petrece. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005 si in 2008, scrie MEDIAFAX.

Aceasta este o consecinta a incetinirii rotatiei Terrei sub efectul disiparii energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, incepand din 1967, timpul universal, cel afisat de ceasuri si computere, nu mai este conectat la rotatia terestra si la astre, ci este calculat in functie de radiatiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o data, a aparut astfel o diferenta intre timpul universal si rotatia terestra. Intrucat incetinirea rotatiei Terrei in jurul propriei axe este de o secunda, fata de anul 2008, acea secunda va trebui adaugata dispozitivelor care afiseaza ora exacta. Daca aceasta corectie nu ar fi realizata din cand in cand, atunci ziua si noaptea vor ajunge sa fie "inversate" (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Serviciul international de monitorizare a rotatiei terestre si a sistemelor de referinta - IERS -, amenajat la Observatorul din Paris, in cadrul SYRTE (Sisteme de Referinta Timp Spatiu), reprezinta organismul responsabil cu previzionarea si anuntarea acestor secunde intercalate. Totusi, luarea in calcul a secundelor suplimentare nu a fost pe deplin rezolvata si standardizata de sistemele informatice, din cauza imposibilitatii de a prevedea aparitia lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.