Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea sa realizeze primul transplant de cap al unui om din lume, a declarat, vineri, ca "miliardarii precum Bill Gates" ar putea sa finanteze aceasa interventie chirurgicala, pe care planuieste sa o faca in urmatorii ani, in SUA sau in China.

Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anuntat pentru prima data acest proiect ambitios in 2013, precizand la momentul respectiv ca interventia chirurgicala nu va putea fi realizata mai devreme de anul 2016, potrivit dailymail.co.uk. Vineri, in cadrul unei conferinte anuale organizate de American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons in Annapolis, Maryland, SUA, Sergio Canavero a prezentat pe larg aceasta interventie chirurgicala.

La acest eveniment, Sergio Canavero l-a intalnit si pe primul voluntar care s-a oferit sa suporte aceasta operatie, un barbat rus, in varsta de 30 de ani, Valery Spiridonov, care sufera de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boala neuromusculara progresiva, rara, caracterizata prin degenerescenta neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severa forma de amiotrofie spinala.

Pe de alta parte, in timpul acestei conferinte, la care au participat aproximativ 150 de persoane, Sergio Canavero le-a cerut ajutorul colegilor sai chirurgi sa il ajute sa realizeze aceasta operatie. El a precizat totodata ca planuieste sa realizeze aceasta interventie chirurgicala in SUA sau in China, potrivit theguardian.com.

Intrebat daca este sau nu posibila o astfel de procedura, Sergio Canavero a spus ca in China au fost realizate deja cu succes transplanturi de cap la soareci. Totodata, in timpul conferintei, Sergio Canavero a cerut sprijinul "miliardarilor ca Bill Gates", precizand ca acestia ar putea sa finanteze interventia chirurgicala, conform dailymail.co.uk. Anterior, Canavero declarase ca are nevoie de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfarsit acest proiect.

Sergio Canavero vrea sa separe de trup capul unui pacient care sufera de o maladie incurabila si sa il grefeze apoi pe un corp sanatos. Operatia va fi efectuata initial pentru a oferi o noua sansa la viata persoanelor paralizate - inclusiv pacientilor care au suferit vatamari grave la nivelul coloanei vertebrale. Persoanele cu maladii musculare grave sau ale caror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operatie, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Oamenii cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterala amiotrofica de care sufera astrofizicianul Stephen Hawking, ar putea fi inclusi la randul lor pe lista viitorilor pacienti. Criticii spun ca aceste planuri reprezinta "o pura fantezie", insa Sergio Canavero afirma ca toate tehnicile necesare pentru o astfel de interventie chirurgicala exista deja pe piata si trebuie doar sa fie cumulate si puse sa lucreze impreuna. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimute, iar o operatie similara, realizata pe soareci, a fost executata de curand in China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.