Persoanele care sunt subponderale la varsta mijlocie prezinta un risc de dementa cu 30% mai mare in comparatie cu persoanele care au o greutate corporala considerata normala, potrivit unui studiu realizat de curand in Marea Britanie.

Persoanele obeze par a fi mai bine protejate impotriva dementei, intrucat in cazul lor riscul este cu 30% mai mic decat cel atribuit persoanelor cu greutate normala.

Noua cercetare contrazice concluziile formulate de numeroase studii anterioare care sugerau faptul ca persoanele supraponderale si obeze - care au valori ridicate ale Indicelui de Masa Corporala (IMC) - se confrunta cu riscuri mari de dementa la varsta a treia.

Autorul noului studiu, Stuart Pocock, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, considera ca medicii si organismele care alcatuiesc politicile de sanatate publica ar trebui sa regandeasca procedurile pe baza carora sunt identificate in prezent persoanele cu cel mai mare risc de dementa. Cercetatorii britanici au analizat informatiile medicale din dosarele unor pacienti - recoltate cu ocazia unor controale de rutina - pe parcursul a doua decenii. Datele au fost obtinute de la 1.958.191 de pacienti cu varsta medie de 55 de ani si un IMC mediu de 26,5 - valoare care se incadreaza in categoria persoanelor supraponderale, scrie MEDIAFAX.

IMC reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii.Un scor sanatos este cuprins intre 18,5 si 24,9. Peste aceasta valoare scorul reflecta o persoana supraponderala sau obeza. In cadrul acestui studiu, IMC-urile au reflectat prezenta unui numar de doar 20 de persoane care erau subponderale.

Dupa o perioada de monitorizare de noua ani, 45.507 persoane au fost diagnosticate cu dementa.

Savantii britanici au descoperit ca persoanele care erau subponderale la varste mijlocii prezentau un risc cu 34% mai mare de a fi diagnosticate cu dementa la varsta a treia in comparatie cu persoanele cu o greutate considerata normala. Pe masura ce IMC-ul crestea, riscul de dementa scadea, iar autorii studiului au constatat ca persoanele cu obezitate severa - cu un IMC de peste 40 - prezentau un risc mult mai mic de a dezvolta dementa in comparatie cu persoanele cu o greutate normala.

Citeste si:
Cei care fac între 3.800 - 9.800 de pași zilnic își pot reduce...
STUDIU: Persoanele care fac...

Aceasta asociere nu a fost afectata de alti factori de risc, precum deceniul in care pacientii s-au nascut, varsta, diagnosticul, consumul de alcool si fumatul.

Noul studiu a fost publicat in revista The Lancet Diabetes And Endocrinology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.