Un nou test sangvin va putea sa ii ajute pe medici sa isi dea seama in cel mult doua ore daca o infectie a fost cauzata de o bacterie sau de un virus, reducand astfel administrarea inutila de antibiotice, se afirma intr-un studiu publicat recent in revista Plos One, informeaza bbc.com.

Noul test ii va ajuta astfel si pe pacienti, intrucat acestora nu le vor mai fi administrate antibiotice atunci cand nu au nevoie de medicamente din aceasta gama. Testul sangvin poate fi efectuat deocamdata doar in laborator, insa creatorii lui lucreaza deja la o versiune portabila a acestuia.

Medicii se confrunta cu o serie de provocari atunci cand incearca sa depisteze agentul patogen care a declansat o infectie si sa aleaga medicamentul cel mai potrivit care trebuie sa fie administrat pacientului. Testele de rutina care verifica identitatea agentului patogen pot sa dureze uneori mai multe zile. Adeseori, ele constau in prelevarea unui esantion de sange si in cultivarea agentului patogen in laborator.

Identificarea unor particule in sange poate sa ofere informatii utile, dar unele dintre ele apar atat in cazul infectiilor bacteriene, cat si in cel al infectiilor virale, al cancerului si al unor traumatisme fizice. Ca urmare, uneori, antibioticele - care au efect doar asupra bacteriilor - sunt folosite in exces. In schimb, unii dintre pacienti, care au intr-adevar nevoie de antibiotice, nu primesc doze suficiente din acest medicament, scrie MEDIAFAX.

Cercetatori care provin de la mai multe centre medicale din Israel, in colaborare cu compania MeMed, au creat noul test sangvin rapid. Analizand probe de sange recoltate de la peste 300 de pacienti suspectati ca ar avea o infectie, savantii au descoperit ca noul test a putut sa faca in mod corect diferenta dintre infectiile bacteriene si cele virale, in majoritatea cazurilor.

"Testul prezinta un grad mare de acuratete. Pentru cei mai multi dintre pacienti, testul a putut sa spuna daca infectia era cauzata de o bacterie sau de un virus intr-un interval de maximum doua ore. Nu este perfect si nu inlocuieste judecata medicului, dar este mai bun decat majoritatea testelor de rutina folosite in practica medicala actuala", a precizat Eran Eden, cercetator la MeMed.

Testul are la baza faptul ca bacteriile si virusurile pot sa proceseze diferit sintetizarea proteinelor dupa ce au infectat organismul. O proteina descoperita recent, TRAIL, se gaseste in concentratii deosebit de mari in cazul infectiilor virale si este complet absenta in cazul infectiilor bacteriene. Noul test sangvin are la baza aceasta proteina, utilizata in combinatie cu alte doua, care sunt deja folosite in testele medicale de rutina.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.