O exoplaneta misterioasa, de dimensiuni impresionante si cu anotimpuri extreme, a fost descoperita recent de doua echipe de astronomi germani, care au lucrat independent unii fata de ceilalti, informeaza huffingtonpost.com.

Noua exoplaneta, denumita Kepler-432b, monitorizata de telescopul spatial Kepler, operat de NASA, din 2009 pana in 2013, a fost identificata ca o potentiala planeta in 2011. Recent, folosind telescopul Calar Alto din Andaluzia (Spania) si telescopul Nordic Optical din La Palma din Insulele Canare, savantii germani au confirmat faptul ca obiectul ceresc analizat este intr-adevar o planeta.

Analizand datele transmise de ambele telescoape, oamenii de stiinta au descoperit ca planeta Kepler-432b este incredibil de densa. Desi are o marime comparabila cu cea a planetei Jupiter, masa ei este de sase ori mai mare decat aceea a planetei gazoase din Sistemul Solar. Orbita ei in jurul stelei gazda, o giganta rosie, a carei raza este de patru ori mai mare decat raza Soarelui, este la randul ei una neobisnuita, scrie MEDIAFAX.

"Majoritatea planetelor cunoscute care se misca in jurul stelelor gigante au orbite mari si circulare", a declarat Davide Gandolfi, profesor de astronomie la Centrul pentru Astronomie din cadrul Universitatii Heidelberg din Germania, participant la acest studiu. "Cu orbita ei mica si profund alungita, Kepler-432b este o adevarata «rebela» in randul planetelor din categoria ei".

Din cauza orbitei sale alungite, anotimpurile de pe Kepler-432b sunt extreme, cu temperaturi care variaza de la 500 de grade Celsius in timpul iernii la 1.000 de grade Celsius in timpul verii. Un an pe aceasta planeta corespunde unui numar de 52 de zile terestre, potrivit cercetatorilor germani.

De asemenea, Kepler-432b este doar una dintre cele cinci planete observate care orbiteaza in jurul stelei gazda la o distanta mica. Gigantele rosii sunt stele aflate in ultima parte a vietii lor. Ele cresc si pot sa ajunga la marimi cuprinse intre 10 si 100 de ori mai mari decat cea initiala si, pe masura ce cresc, planetele aflate in apropiere risca sa fie devorate.

Potrivit specialistilor, desi Kepler432b a reusit sa supravietuiasca pana acum in jurul stelei sale, este putin probabil ca ea sa mai reziste mult timp fara sa fie distrusa de aceasta. "Zilele lui Kepler-432b sunt numarate", a spus Mauricio Ortiz, doctorand la Universitatea Heidelberg, participant la studiu. "In mai putin de 200 de milioane de ani, Kepler-432b va fi inghitita de steaua ei care continua sa creasca in marime in mod constant".

Citeste si:
[Video] Telescopul Kepler continua vanatoarea de exoplanete, in...
Video  Telescopul Kepler...

Descoperirea acestei exoplanete a fost relatata in doua articole publicate in numarul din ianuarie al revistei Astronomy & Astrophysics.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.