Cercetatorii sunt optimisti ca testele cu insulina "inteligenta", care este utilizata in mai multe studii, vor revolutiona modul in care este tratat diabetul, pacientii urmand sa primeasca o singura doza de insulina, care se va activa cand organismul va avea nevoie de ea.

In locul testelor sangvine repetitive si a injectiilor de-a lungul zilei pentru a tine sub control nivelul de zahar din sange, o singura doza de insulina "inteligenta" va circula prin organism si se va activa cand este nevoie. Studiile pe animale arata ca tehnologia este functionala, cel putin in cazul soarecilor.

Oamenii de stiinta planuiesc sa inceapa testele pe pacienti umani, potrivit revistei stiintifice PNAS. Expertii avertizeaza insa ca va fi nevoie de ani de testatre inainte ca tratamentul sa devina o realitate pentru pacienti. Persoanele care sufea de diabet de tip I, care fie nu produc, fie nu pot utiliza propria insulina din organism, depind de injectii cu insulina pentru a-si mentine starea de sanatate normala. Fara aceste injectii, nivelul de zahar din sange poate atinge niveluri foarte ridicate, scrie MEDIAFAX.

Insa injectarea de insulina poate duce la scaderea periculoasa a nivelului de zahar din sange, astfel ca persoanele cu diabet de tip I trebuie sa isi verifice in mod regulat glicemia, pentru a se asigura ca se afla in parametri normali.

Expertii in diabet cauta de foarte mult timp moduri de a usura controlarea glicemiei si de a o face mai accesibila pacientilor, iar aici intervine insulina "inteligenta". Cercetatorii dezvolta cateva tipuri diferite de insulina "inteligenta", dar toate sunt realizate in asa fel incat sa se activeze cand nivelul glicemiei este prea ridicat si sa se dezactiveze cand revine la normal.

Doctorul Danny Chou de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) testeaza o astfel de insulina inteligenta pe care a dezvoltat-o in laborator alaturi de colegii sai. Este vorba despre o versiune modificata chimic a insulinei obisnuite, cu timp lung de actiune.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

Varianta lui Chou contine un set suplimentar de molecule lipite la capatul care uneste insulina de proteinele care circula in sange. Atat timp cat este atasata de proteinele din sange, insulina este dezactivata. Cand nivelul de zahar din sange creste, insulina inteligenta se activeaza - glucoza se leaga de insulina si o face sa actioneze. "Scopul meu este sa fac viata diabeticilor mai usoara si mai sigura. Este o un pas inainte important in ceea ce priveste terapia cu insulina", a declarat cercetatorul Danny Chou.

"Pentru multi oameni care traiesc cu diabet de tip I, obtinerea nivelului bun al glicemiei este o lupta zilnica. O doza prea mare de insulina poate duce la scaderea nivelului de zahar din sange, ceea ce inseamna hipoglicemie, iar prea putina insulina inseamna hiperglicemie, ceea ce poate afecta grav sanatatea pe termen lung"
, a spus Karen Addington, reprezentanta a organizatiei Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), care finanteaza cercetarea in domeniul insulinei "inteligente".

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

"O insulina inteligenta ar elimina hipoglicemia pe care diabeticii de tip I urasc cel mai mult. Le-ar permite persoanelor cu diabet de tip I sa obtina un control aproape perfect al nivelului de zahar din sange, totul cu o singura injectie pe zi sau chiar pe saptamana. Este foarte interesant", a mai spus Karen Addington.

Diabetul poate fi de doua feluri: de tip I si de tip II. In cazul diabetului de tip I, care reprezinta circa 10% din toate cazurile de diabet, sistemul imunitar al organismului distruge celulele care produc insulina. Diabetul de tip II apare atunci cand organismul fie nu produce destula insulina, fie celulele nu reactioneaza la ea. Tratamentul cu insulina este necesar intotdeauna in cazul diabetului de tip I, in timp ce persoanele cu diabet de tip II isi pot controla nivelul glicemiei printr-o dieta sanatoasa, un program de exercitii si monitorizarea nivelului de zahar din sange.

Citeste si:
Bogdan Mocanu i-a lăsat mască pe jurații de la Chefi la cuțite. A...
Bogdan Mocanu i-a lăsat mască...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.