Terapia prin muzica ar putea contribui la reconcilierea membrilor familiilor in care exista probleme de ordin emotional, la ameliorarea comunicarii dintre parinti si copii si la diminuarea nivelului de stres familial, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii danezi, informeaza Reuters.

Intr-un studiu realizat pe un grup restrans de voluntari, terapia prin muzica a avut efecte pozitive atat asupra comunicarii verbale, cat si a celei nonverbale intre copiii neglijati emotional si parintii lor. Parintii care au participat la terapia prin muzica i-au perceput, de asemenea, pe copiii lor ca fiind mai putin stresanti. Terapia muzicala implica in general participarea terapeutului, a parintilor si a copiilor care canta impreuna la diverse instrumente muzicale, asculta impreuna muzica, discuta despre muzica si joaca anumite jocuri video cu tematica muzicala.

Stine Jacobsen, coordonatoarea studiului, cercetatoare la Universitatea Aalborg din Danemarca, spune ca echipa ei de specialisti a folosit jocuri interactive la care au participat mai multi parinti si copiii lor, iar terapeutul a furnizat un cadru muzical, pentru ca membrii familiilor sa incerce sa devina mai apropiati, nonverbal, prin intermediul muzicii. Stine Jacobsen, care coordoneaza programul de terapie muzicala la universitatea citata, si colegii ei au recrutat 18 familii si copiii lor, care aveau varste cuprinse intre 5 si 12 ani dintr-un centru rezidential de ingrijire a copiilor, care functioneaza ca o alternativa pentru procedura de preluare a copiilor din famiile cu probleme.

Toate cele 18 familii prezentau semne de neglijenta emotionala, inclusiv disfunctii de comunicare sociala si de intarzieri de dezvoltare emotionala. Noua perechi parinte-copil au beneficiat de programul standard de tratament oferit de acel centru, iar celelalte noua au beneficiat de 10 sedinte de terapie muzicala. Terapeutii au monitorizat interactiunile dintre parinti si copii, iar parintii au raportat propriul stres si au vorbit despre relatiile parentale inainte de tratament, dar si la patru luni dupa acesta, in doua seturi de chestionare, scrie MEDIAFAX.

Dupa acele sedinte, parintii implicati in terapia muzicala au descoperit ca le era mai usor sa discute cu copiii lor, sa ii inteleaga si sa comunice nonverbal cu acestia, in comparatie cu parintii care nu au participat la terapia muzicala. Parintii din grupul de terapie muzicala au raportat, de asemenea, ca erau mai putin stresati de schimbarile de dispozitie ale copiilor lor si ca simteau mai multa empatie fata de ei, in comparatie cu parintii din grupul standard.

Citeste si:
5 necesităţi emoţionale pe care să le iei în considerare la...
5 necesităţi emoţionale pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.