O enzima despre care cercetatorii cred ca este implicata in procesul imbatranire a pielii a fost descoperita.

Oamenii de stiinta au efectuat un experiment, pe durata a 20 de saptamani, pe soareci care au fost supusi unui tratament de bronzare si au descoperit ca animalele carora le lipsea enzima Ganzyme-B au imbatranit mult mai putin decat soarecii in cazul carora enzima era activa. De asemenea, cercetatorii au observat ca animalele fara aceasta enzima aveau o piele mai fina, iar colagenul nu era afectat de imbatranire.

Descoperirea a fost efectuata din greseala, in timp ce savantii investigau rolul enzimei in ateroscleroza si atacurile de cord. In timpul experimentelor, oamenii de stiinta au observat diferente importante privind calitatea pielii intre diferite grupuri de cobai. "Acesta este unul dintre acele momente pentru care traim, in lumea stiintei", a declarat cercetatorul sef David Granville de la University of British Columbia.

"Eram interesati de efectele imbatranirii asupra vaselor de sange; habar nu aveam ca absenta acestei enzime va avea vreun efect asupra pielii soarecilor", a mai spus Granville.

Cercetatorul a spus ca echipa sa dezvolta o serie de medicamente care sa blocheze actiunea enzimei Granzyme-B si spera sa le poata lansa pe piata in scurt timp. "Am produs inhibitori naturali si sintetici ai acestei enzime, care pot fi utili dupa expunerea excesiva la soare sau chiar in domeniul cosmetic. Este, in mod clar, primul lucru care vine oricui in minte", a declarat savantul.

Cercetatorii au creat un mic salon de bronzare pentru soarecii folositi in cadrul experimentului, iar fiecare cobai era pus intr-un carusel care se rotea sub lampi cu lumina ultravioleta. Animalele erau expuse radiatiei UV de trei ori pe saptamana, fiecare sesiune durand trei-patru minute, perioada suficienta pentru ca pielea sa se inroseasca, dar sa nu se arda.

Citeste si:
10 descoperiri stiintifice recente care arata ca tehnologia a...
10 descoperiri stiintifice...

In cea de 20-a saptamana a experimentului era vizibil faptul ca soarecii care fusesera modificati pentru a nu avea enzima Granzyme-B aveau o piele mult mai sanatoasa, in timp ce animalele din grupul de control prezentau riduri.

"Circa 80% pana la 90% din imbatranirtea vizibila a pielii este cauzata de lumina solara. Am descopertit ca prin inactivarea acestei enzime am putea proteja semnificativ impotriva pierderii colagenului, lucru care a prevenit aparitia ridurilor la acesti soareci", a declarat profesorul Granville.

Granzyme-B pare sa influenteze integritatea colagenului, demontand "schelele celulare" care tin tesutul laolalta. Acest lucru duce la o slabirea structurala, care se traduce la suprafata prin riduri. Expunerea la lumina solara pare sa creasca nivelul enzimei, accelerand efectele negative asupra pielii.

Citeste si:
STUDIU: Cercetătorii israelieni au descoperit un sistem anti-cancer
STUDIU: Cercetătorii...

Potrivit cercetatorului, multe produse cosmetice contin colagen, pe care oamenii il aplica pe piele, desi efectele sunt minimale.

"Adaugand colagen fara a rezolva problema initiala este ca si cum am pune lemne pe foc. Descoperirea ofera o solutie foarte realista, putem inhiba enzima care distruge colagenul", a spus David Granville.

Compania canadiana viDA Therapeutics, a profesorului Granville, lucreaza la o lotiune care sa previna si sa vindece arsurile solare.
Totusi, daca in cazul soarecilor, experimentul a functionat pentru ca animalele fusesera modificate genetic pentru a nu mai avea enzima in cauza, in cazul oamenilor situatia este mult mai complicata, Granzyme B fiind necesara organismului uman, fiind un element important al sistemului imunitar, iar indepartarea ei ar avea consecinte nedorite.

Citeste si:
Experții au descoperit care este cel mai bun moment al zilei pentru...
Cercetătorii au descoperit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.