În urma unui studiu efectuat la universităţile din Geneva şi Munchen, cercetătorii au stabilit că este mai important după o perioadă de repaus şi la începutul zilei să fie efectuat vaccinul anti-Covid-19.

Cercetătorii au stabilit când este cel mai bun moment al zilei pentru vaccinare

Specialişti de la Universitatea Geneva şi de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen au realizat cercetări ce au fost publicate în revista Nature Immunology. În urma acestora, experții au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcţie de momentele zilei.

„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat imunologul Christoph Scheiermann.

Specialistul a menționat faptul că organismul uman are celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma atunci când corpul este atacat de un virus şi sunt mai active la primele ore ale zilei.

Cum reacționează sistemul imunitar

În concluzie, dacă sistemul imunitar reacţionează de îndată în cazul unei infectări, protecția va fi pe un termen îndelungat în cazul vaccinării. Variaţiile performanţelor sistemului imunitar se explică datorită ceasului biologic intern care este sensibil la alternanţa dintre zi și noapte.

„Funcţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.

Experții mai susțin că este imposibil să se stabilească când sistemul imunitar este cel mai vulnerabil. Totuşi, rezultatele studiului au oferit indicii privind alegerea celui mai bun moment pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar şi pentru efectuarea altor tratamente.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.