Curtea de Apel din New York a decis joi ca cimpanzeii nu pot sa beneficieze de aceleasi drepturi ca oamenii, respingand in acest fel o actiune depusa in instanta de aparatorii primatelor, care pledau pentru dreptul fundamental al acestor animale de a trai in libertate, informeaza AFP.

Asociatia Nonhuman Right Project a cerut ca patru cimpanzei, aflati in prezent in captivitate in statul New York, sa fie relocati intr-un sanctuar pentru animale unde ar putea sa traiasca in libertate pana la sfarsitul vietii.

Acesti militanti, a caror actiune a fost respinsa in prima instanta, au explicat in luna octombrie in fata Curtii de Apel ca cimpanzeii au aceleasi caracteristici ca oamenii si ca ar trebui, din acest motiv, sa fie recunoscuti ca "persoane legale" si sa beneficieze de aceleasi drepturi fundamentale.

Insa judecatorii din orasul Albany, capitala statului New York, au refuzat sa largeasca definitia legala a persoanei.

"Un cimpanzeu nu este o persoana care poate sa beneficieze de drepturi si de protectia garantate de habeas corpus", au afirmat ei in decizia pronuntata joi.

Habeas corpus stipuleaza, in legislatiile anglo-saxone, libertatea fundamentala de a nu fi inchis fara a fi judecat.

"Spre deosebire de fiintele umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supusi niciunei responsabilitati sociale si nu pot fi considerati responsabili, din punct de vedere legal, pentru faptele lor", au explicat judecatorii newyorkezi. In consecinta, cimpanzeii nu pot sa pretinda aceleasi drepturi ca oamenii, au adaugat ei.

Asociatia Nonhuman Rights Project a reactionat imediat si a afirmat ca acea cerere a fost prima solicitare de aceasta natura depusa in justitie.

"Curtea a ignorat faptul ca legea este creata pentru a evolua, in lumina descoperirilor stiintifice, a noilor experiente si a evolutiei conceptului de bine si a conceptului de rau", a precizat aceasta asociatie ecologista.

In timpul unei audieri din luna octombrie, asociatia a prezentat cazul lui Tommy, un cimpanzeu care traieste intr-o cusca minuscula din ciment, intr-un adapost intunecos si rece, intr-un parc de rulote, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf i-a deschis noi procese Anamariei Prodan: Am...
Laurențiu Reghecampf i-a...

NonHuman Rights Project lupta si pentru alti trei cimpanzei - Kiko, Hercules si Leo.

Kiko, care apartine unui particular, a devenit surd dupa ce a fost utilizat pe platourile de filmare ale unui lungmetraj din franciza "Tarzan". Cazul sau a fost examinat marti in fata unui tribunal din Rochester.

Hercules si Leo traiesc intr-un centru de cercetare din Long Island.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.