Consumul regulat de nuci poate reduce riscul de instalare a cancerului la prostata, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk.

De asemenea, nucile pot incetini dezvoltarea tumorilor, odata ce cancerul la prostata s-a instalat in organism, spun autorii acestui studiu, care a fost realizat pe soareci.

Cancerul la prostata este cea mai comuna forma a acestei boli in randul barbatilor, dupa cel de piele, dar, odata depistat, poate fi tratat cu succes. Prostata este o glanda de mici dimensiuni, parte a sistemului reproducator masculin.

Nucile fac parte dintre super-alimente, fiind foarte bogate in nutrimente esentiale organismului, inclusiv acizi grasi omega 3, iar studii anterioare au demonstrat eficienta lor in reducerea riscului de cancer mamar si boli cardiovasculare, scrie MEDIAFAX.

Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la University of California din Davis, arata ca nucile reduc nivelul factorului de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol in declansarea cancerului mamar si la prostata.

Studiul, publicat in Journal of Medicinal Food, a avut ca scop sa stabileasca daca beneficiile in ceea ce priveste prevenirea cancerului la prostata sunt generate de consumul de nuci sau de substante din acestea, precum acizii grasi omega 3, care se gasesc si in alte alimente.

Soarecii inclusi in acest studiu au fost hraniti, timp de 18 saptamani, fie cu nuci, fie cu ulei de nuca, fie cu grasimi similare celor care se gasesc in acest fruct. In urma studiului s-a dovedit ca primele doua pot reduce nivelul de colesterol si incetini dezvoltarea tumorilor la prostata, in timp ce uleiurile similare celor din nuci nu au aceleasi efecte, motiv pentru care cercetatorii spun ca beneficiile vin din alte substante din acest fruct.

Insa studiul nu a stabilit care dintre celelalte substante din nuci pot preveni cancerul la prostata si nici ce combinatii. Aceste fructe contin, printre altele, fibre, zinc, magneziu si seleniu. Totodata, consumul de nuci poate modifica mai multe mecanisme asociate dezvoltarii tumorilor, reducand nivelul de IGF-1, dar si de colesterol, necesar cresterii celulelor canceroase. De asemenea, consumul de nuci a redus nivelul unor molecule, markeri ai riscului de cancer la prostata.

Citeste si:
TOP 5 produse alimentare care conțin melatonină și te ajută să...
TOP 5 produse alimentare care...

Autorii acestui studiu spun ca, desi a fost efectuat pe soareci si nu pe oameni, barbatii ar putea avea numeroase beneficii prin includerea nucilor in dieta, consumate, insa cu moderatie, pentru ca sunt bogate in calorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.