Paracetamolul s-a dovedit a fi benefic si in depasirea starilor anxioase, unele dintre regiunile din creier care au un rol in controlul durerii fizice fiind implicate si in cel al disconfortului mintal.

Paracetamolul poate ajuta la obtinerea unui confort mintal mai rapid in situatiile in care oamenii se confrunta cu decizii grele, stari de anxietate si stres. Unele dintre regiunile creierului implicate in controlarea senzatiilor de durere fizica sunt, de asemenea, responsabile si de confortul mintal. Folosirea de medicamente concepute pentru a controla durerea fizica ar putea fi utila si in reducerea problemelor de ordin emotional si mintal, potrivit unui studiu realizat de cercetatori americani.

Oamenii de stiinta au administrat voluntarilor participanti la studiu fie doua pastile de paracetamol, fie un placebo. Dupa o jumatate de ora, timp in care paracetamolul a avut timp sa isi faca simtite efectele, voluntarii au fost rugati sa aleaga intre doua jocuri puzzle pe care doreau sa le rezolve, scrie MEDIAFAX.

De obicei, cand oamenii au de ales intre doua lucruri la fel de atractive, rationalizeaza decizia, pretinzand ca oricum nu le place optiunea respinsa. In acest fel, spun cercetatorii, oamenii fac ca alegerea sa fie mai putin dureroasa.

Dar, cand voluntarii au fost rugati sa evalueze jocurile a doua oara, cei care au primit paracetamol au caracterizat jocul respins mai putin dur decat cei care primisera un placebo. Cercetatorii de la Universitatea din Kentucky, autorii acestui studiu, spun ca acest lucru sugereaza ca voluntarii care au primit paracetamol au considerat decizia initiala mai putin dureroasa.

Intr-un al doilea experiment, voluntarii au primit cate o cana. Unora li s-a spus ca o pot pastra, altora, ca vasul apartine universitatii. Apoi li s-a spus ca pot vinde cana si au fost intrebati cati bani ar cere pentru ea.

Cercetatorii s-au asteptat ca voluntarii care erau proprietari ai canilor sa ceara mai multi bani, avand in vedere ca oamenii sufera cand trebuie sa isi vanda bunurile. Dar cei care luasera paracetamol au cerut cei mai putini bani. Potrivit studiului publicat in Journal of Experimental Social Psychology, paracetamolul poate ajuta la eliminarea stresului provocat de luarea unor decizii dificile.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.