Oamenii de stiinta americani au descoperit ca aproape jumatate din cantitatea de apa de pe Terra este, probabil, mai veche decat varsta Sistemului Solar.

Cercetarea vine sa alimenteze dezbaterea privind intrebarea daca moleculele de apa din alcatuirea cometelor si din oceanele Terrei s-au format in discul de gaz si praf care inconjura Soarele in tineretea sa, acum 4,6 miliarde de ani, sau daca provin dintr-un nor interstelar mult mai vechi, format din praf si gaze. Folosind un model computerizat complex care permite simularea semnaturilor chimice ale moleculelor de apa formate in Sistemul Solar si ale moleculelor formate inaintea nasterii Soarelui, cercetatorii au descoperit ca intre 30% si 50% din apa pe care omenirea o foloseste astazi este mai veche decat Soarele cu circa un milion de ani.

Avand in vedere ca apa este un factor cheie pentru aparitia si dezvoltarea vietii pe Pamant, rezultatele acestui studiu sugereaza ca viata poate exista si in alta parte in galaxia noastra, subliniaza cercetatorii. "Este vorba despre un pas important in cautarea noastra de a sti daca viata exista si pe alte planete", a spus profesorul Tim Harries din cadrul departamentului de fizica si astronomie al Universitatii din Exeter din Marea Britanie, unul dintre autorii studiului.

Potrivit cercetatorului, pana acum se credea ca formarea apei pe Terra a vut loc gratie conditiilor unice care au existat la inceputurile Sistemului Solar si care se intrunesc foarte greu si rar in alta parte. "In conditiile in care acum stim de unde provine o parte a apei de pe Terra, putem sa concluzionam ca procesul de formare a Sistemului Solar nu a fost un eveniment unic si ca, de fapt, exoplanetele se pot forma in regiuni ale spatiului unde apa este deja abundenta", a explicat profesorul Harries.

"Acest lucru creste posibilitatea ca unele planete din afara sistemului nostru solar (exoplanete, n.r.) sa aiba conditiile propice si resursele de apa care sa permita existenta si evolutia vietii", a spus Tim Harries. "Rezultatele studiului sustin ideea ca o parte din apa existenta in Sistemul Solar provine din mediul in care Soarele s-a format si care exista inainte de nasterea stelei", a precizat Ilsedore Cleeves, astronom la Universitatea din Michigan, Statele Unite, autoarea principala a studiului.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

"Daca formarea Sistemului Solar este tipica celei a unei stele, inseamna ca apa este un ingredient obisnuit implicat in formarea tutror sistemelor planetare", a adaugat cercetatoarea americana. "Formarea moleculelor de apa, pornind de la atomii de hidrogen si oxigen, este un element omniprezent in primele etape ale formarii tuturor stelelor", a declarat, la randul sau, astronomul Ted Bergin de la Universitatea din Michigan.

"Apa sub forma de gheata pe care o observam in cercetarile noastre astronomice se formeaza doar in conditii de temperatura extrem de scazuta, de doar zece grade Kelvin peste zero absolut (zero absolut sau 0 grade Kelvin este punctul de pe scara termodinamica la care energia termica a unui sistem isi atinge minimul, in sensul ca nu se mai poate extrage caldura din sistem si corespunde unei temperaturi de - 273,15 grade Celsius, n.r.), inainte de nasterea unei stele si este prezenta in procesul de formare a tuturor sistemelor stelare", a explicat Ted Bergin. Pana in prezent, telescopul spatial american Kepler a detectat aproape o mie de exoplanete in Calea Lactee, potrivit astronomului Bergin. "Avand in vedere abundenta apei in momentul formarii sistemelor planetare, prevalenta vietii in intreaga galaxie este promitatoare", a mai spus Ted Bergin.

Citeste si:
5 curiozități mai puțin cunoscute despre Soare
5 curiozități mai puțin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.