Potrivit unor studii recente anumiti reprezentanti ai rasei canine evita sa isi asume riscuri deoarece anticipeaza producerea unor evenimente negative.

Cainii sunt considerati, in general, animale de companie foarte vesele si fericite, iar oamenii au tendinta de a crede ca prietenii lor necuvantatori au o viziune optimista asupra vietii. Totusi, un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Sydney din Australia a aratat faptul ca anumiti caini sunt mai pesimisti decat altii. In testele realizate in cadrul acestui studiu, cainii participanti au avut posibilitatea de a asculta inregistrari audio cu doua tipuri de sunete - care le dezvaluiau ca vor primi boluri cu apa sau boluri cu lapte -, insa cainii pesimisti nu reactionau la sunetul aferent bolului cu lapte, sugerand astfel faptul ca nu credeau ca vor fi recompensati si ca vor primi cu adevarat acel lichid.

"Studiul este interesant, pentru ca a masurat starile emotionale pozitive si negative ale cainilor, intr-o maniera obiectiva si neinvaziva", a declarat Melissa Starling, profesor la Facultatea de Stiinte Veterinare de la Universitatea Sydney, coordonatoarea studiului. "Descoperirea, cu un grad ridicat de acuratete, a personalitatii optimiste sau pesimiste a unui caine reprezinta un element de mare ajutor in contextul programelor de pregatire ale cainilor utilitari si are, de asemenea, implicatii importante asupra bunastarii animalelor in cauza", a adaugat ea.

In cadrul studiului, cainii au fost invatati sa asocieze doua tipuri diferite de sunete, distantate prin doua octave, cu doua tipuri de recompense: un bol cu lapte si un bol cu apa. Dupa ce animalele au invatat cele doua tipuri de sunete, autorii studiului le-au prezentat inregistrari cu tonalitati "ambigue". Daca animalele reactionau si la tonalitatile ambigue, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acea reactie sugera faptul ca patrupedele erau optimiste si anticipau producerea unor evenimente pozitive.

Nivelul lor de optimism a putut fi masurat si prin intermediul tonalitatilor la care reactionau. De exemplu, un caine foarte optimist raspunde la majoritatea tonalitatilor, chiar si la acele sunete care semanau mai mult cu cele prezentate inainte de a li se pune in fata un bol cu apa. Cainii care nu reactionau deloc la tonurile ambigue au fost considerati pesimisti. Savantii australieni au ajuns la aceasta concluzie intrucat, desi cainii pesimisti auzeau perfect acele sunete, ei nu aratau niciun semn de bucurie, fapt care sugereaza ca ei presupuneau deja ca vor primi bolul cu apa. "Dintre cainii pe care i-am testat, numarul celor optimisti a fost mai mare decat cel al cainilor pesimisti, insa este prea devreme sa spunem ca aceasta caracteristica este una generala in populatia lor", a precizat autoarea studiului, care a fost publicat in revista stiintifica PLOS.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.