Insula Groenlanda a inceput sa se incalzeasca in urma cu 19.000 de ani, mult mai devreme decat credeau, anterior, cercetatorii, potrivit unui nou studiu.


Noul studiu, publicat in revista americana Science, ar putea raspunde la numeroase intrebari ale oamenilor de stiinta. Folosind proceduri de masurare mult mai precise decat cele aplicate anterior, noul studiu afirma ca Groenlanda a inceput un proces de incalzire in urma cu 19.000 de ani. Evolutia temperaturilor pe aceasta imensa insula din nordul Oceanului Atlantic i-a uimit pe oamenii de stiinta, mai multe studii anterioare datand debutul incalzirii climei locale in urma cu 12.000 de ani, dar datele nou colectate contrazic aceasta estimare.

A crescut cantitatea de energie solara

Acum 20.000 de ani, in timpul perioadei celei mai friguroase a ultimei ere glaciare, America de Nord si nordul Europei erau acoperite de un strat gros de gheata. Temperaturile medii erau cu circa patru grade mai mici decat cele din perioada pre-industriala. Schimbari ale orbitei Terrei in jurul Soarelui, acum 19.000 de ani, au marit cantitatea de energie solara primita de Groenlanda, antrenand eliberarea de cantitati mari de dioxid de carbon in atmosfera si provocand o crestere a temperaturii la nivel global.

Pentru a cunoaste ce temperatura era pe Terra atunci, oamenii de stiinta au folosit calota glaciara a insulei ca pe o carte, gratie straturilor de zapada cazute iarna de iarna. In cadrul acestui studiu au fost prelevate trei probe de gheata si analizate cu mult mai multa precizie decat in trecut, potrivit lui Christo Buizert, cercetator la Oregon State University din Statele Unite ale Americii si autorul principal al acestei cercetari. Analizele au permis inregistrarea clara a cresterii temperaturii ca reactie la cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera.

Astfel, potrivit acestei cercetari, care a studiat perioada de acum 19.000 de ani pana in urma cu 12.000 de ani, Groenlanda s-a incalzit cu circa cinci grade, o variatie foarte apropiata de datele oferite de modelele climatice computerizate.

Aceasta crestere a temperaturilor a marcat inceputul perioadei geologice holocen, care continua si in prezent, cu un climat mai cald si mai stabil care a permis dezvoltarea civilizatiei umane.

Citeste si:
12.5 miliarde de tone de gheata s-au topit in Groenlanda, intr-o...
12.5 miliarde de tone de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.