Cei doi sateliti Galileo lansati vineri, cu o racheta de tip Soyuz, din Guyana Franceza, nu au ajuns pe orbita prevazuta, anunta compania Arianespace, citata de AFP.

"Observatiile complementare efectuate dupa desprinderea satelitilor misiunii Soyuz VS09 destinata lansarii Galileo FOC M1 arata o distanta intre orbita atinsa si cea prevazuta", se arata intr-un comunicat al companiei Arianespace, scrie MEDIAFAX.

"Au fost demarate investigatii", precizeaza compania aerospatiala.

"Satelitii au fost plasati pe o orbita aflata la o altitudine mai mica decat cea prevazuta. Echipele noastre sunt pe care sa analizeze impactul pe care aceasta situatie o va avea asupra functionarii sistemului de sateliti", continua Arianespace, refuzand sa precizeze, deocamdata, daca exista posibilitatea corectarii traiectoriei satelitilor.

Racheta Soyuz a fost lansata vineri, de la Centrul spatial din Guyana Franceza, avand la bord doi sateliti din sistemul de navigatie european Galileo, concurentul GPS-ului american. Renumitul lansator rusesc a transportat o incarcatura de 1,6 tone si trebuia sa plaseze satelitii pe o orbita circulara, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la finalul unei misiuni de 3 ore si 48 de minute, a precizat vineri compania Arianespace.

Citeste si:
Cîțu, despre scrisoarea CE: „E în engleză - pentru PSD este clar o...
Cîțu: „Circulă un fake news...

Prevazuta initial pentru joi, lansarea fusese amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Galileo Sat-5 si Sat-6 ar urma sa se adauge celor patru sateliti de testare deja lansati pe orbita pentru alcatuirea sistemului de navigatie dorit de Comisia Europeana.

Lansati in pereche, in octombrie 2011 si octombrie 2012, din Guyana Franceza, cei patru sateliti de testare - numarul minim pentru determinarea cu precizie a unei pozitii pe suprafata Globului - au demonstrat deja validitatea sistemului, atat din spatiu, cat si pentru instalatiile de la sol. Cei patru sateliti de testare au fost construiti de un consortiu condus de Airbus Defence and Space si asamblati la Roma de Thales Alenia Space. Construirea celor 22 sateliti suplimentari a fost incredintata grupului german OHB System.

Alti doi sateliti vor fi lansati din Guyana Franceza la sfarsitul anului 2014. Constelatia Galileo va fi implementata apoi progresiv, cu sase-opt sateliti ce vor fi lansati in fiecare an de catre rachete Soyuz si Ariane 5 de la Kourou, in paralel cu implementarea la sol a elementelor terestre ale retelei. In final, sistemul Galileo ar trebui sa contina 30 de sateliti in total si sa rivalizeze ca precizie cu GPS-ul american.

Primele servicii initiale oferite de reteaua Galileo ar trebui sa fie disponibile la sfarsitul anului 2014, iar sistemul va deveni complet operational in 2018. Europenii doresc sa dispuna de propria lor tehnologie, independenta de sistemul militar american GPS. Cu un cost de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finantat 100% de Comisia Europeana si este implementat de ESA.

Citeste si:
VIDEO Sateliți Starlink, lansați de SpaceX, vizibili de pe cerul...
VIDEO Sateliți Starlink,...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.