Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că în urma cutremurului de 5,7 ce a avut loc marți, în județul Gorj, în mai multe localități au fost instalate trei staţii seismice şi cinci GPS. Aceste dispozitive le vor permite specialiștilor să cerceteze procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea. Dispozitivele au fost instalate în localitățile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara.

Trei staţii seismice şi cinci GPS, instalate în localități din județul Gorj

În urma nenumăratelor cutremure care au avut loc în ultima săptămână în regiunea Olteniei, județul Gorj, INCDFP a decis să instaleze în mai multe localități stații seismice și GPS-uri. Respectiv, în localitățile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara au fost montate astfel de dispozitive. Institutul spune că doar așa vor putea cerceta mai bine procesul de desfășurare a cutremurelor.

„În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea. Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale”, a scris institutul într-o postare pe Facebook.

Aceste staţii seismice se alătură celor deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroşani, Târgu Jiu, Herculane şi Strehaia.

Un nou cutremur vineri în România cu magnitudinea de 2,9

Potrivit datelor prezentate joi de către INCDFP, seismul din 14 februarie a produs peste 315 replici, doar în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea înregistrând o magnitudine peste 3 pe scara Richter. Cea mai mare replică a avut loc joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km cu o magnitudine de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Joi, au fost înregistrate 15 cutremure în Gorj, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2, a transmis INCDFP, iar vineri, 17 februarie, a fost înregistrat un singur cutremur, cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora locală 00:18, la o adâncime de 3 kilometri.

Citeste si:
Patru persoane din Vrancea, printre care și o gravidă, salvate după...
Patru persoane din Vrancea,...

Seismul care a avut loc marţi în judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare cutremur produs vreodată în zona respectivă. Cu doar câteva zile în urmă, pe data de 13 februarie, exact în aceeași zonă, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2, intensitate epicentrală V, la o adâncime de 16 km.

Potrivit INCDFP, zona în care s-au produs toate aceste cutremure este o zonă cu o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur care a avut o magnitudine de 5,2 a avut loc în anul 1943, la adâncimea de 9,9 km. Alte cutremure mai puternice care au avut loc în aceeași zonă au fost în anul 1912 – 4,5, adâncime 10 km, în 1916 – 3,9 adâncime 10 km, în 1962 – 4, adâncime 16 km şi în 1963 – 4,5, adâncime 10 km.

Citeste si:
Doi utilizatori ai jocului ”Pokemon Go” au cazut de pe o...
Doi utilizatori ai jocului...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.