Cainele, considerat cel mai bun prieten al omului, imparte cu acesta si un "defect de caracter", gelozia, potrivit unui studiu publicat miercuri in Statele Unite, ai carui autori afirma ca acest sentiment este asociat cu instinctul de supravietuire, informeaza AFP.

Studiul a fost realizat pe un grup de 36 de caini din rase diverse. Stapanii lor se jucau cu trei obiecte diferite, iar cercetatorii monitorizau reactiile animalelor.

Atunci cand stapanii se prefaceau ca se jucau cu un obiect ce avea forma unui caine si era capabil sa latre si sa miste coada, reactiile au fost asemanatoare mult mai frecvent in randul patrupezilor adevarati, in comparatie cu situatiile in care experimentul era realizat cu unul dintre celelalte doua obiecte, transmite MEDIAFAX.

Astfel, cainii isi impingeau stapanii de doua ori mai des in scenariul cu cainele fals (78%) fata de cazurile in care oamenii din experiment se jucau cu o lanterna in forma de lamaie (42%) sau citeau cu voce tare o carte ale carei pagini actionau ca niste felicitari muzicale (22%).

De asemenea, circa 30% dintre animale au incercat sa se interpuna intre cainele din plus si stapanii lor, iar un sfert dintre ei au prezentat gesturi agresive fata de acea jucarie.

"Potrivit studiului nostru, cainii au afisat nu doar un comportament care duce cu gandul la gelozie, ci au incercat si sa elimine relatia dintre stapanii lor si presupusul rival al lor", a explicat Christine Harris, care a publicat acest studiu in revista PLOS ONE, alaturi de colega ei Caroline Prouvost. Ambele cercetatoare profeseaza la Universitatea California din San Diego.

"Se pare ca ei (cainii) erau motivati de grija de a proteja o relatie sociala importanta pentru ei", a adaugat coordonatoarea studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.