Plimbarile pe jos, cu durate de 20 de minute, de trei ori pe saptamana, reduc considerabil riscul de declansare a maladiei Alzheimer, au anuntat oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge.

Potrivit autorilor acestui studiu, simpla coborare din autobuz cu o statie mai devreme si mersul pe jos pana acasa ar putea preveni aceasta maladie cu efecte devastatoare.

O treime dintre cazurile de Alzheimer sunt cauzate de factori care tin de stilul de viata, precum sedentarism, obezitate, fumat, hipertensiune si educatie precara. Insa, dintre toti acesti factori lipsa exercitiilor fizice este considerata cea mai importanta cauza de declansare a maladiei Alzheimer.

Oamenii de stiinta cred ca exercitiile fizice, atunci cand sunt practicate cu regularitate, asigura un flux constant de sange bogat in oxigen catre creier.

Astfel, se previne crearea placilor proteice - depozite de proteine din creier - care declanseaza boala.

Aproximativ 850.000 de britanici au fost diagnosticati cu dementa, inclusiv cu Alzheimer, insa numarul lor se va dubla pana in 2050 in contextul fenomenului de imbatranire a populatiei. Nu exista deocamdata niciun tratament contra maladiei Alzheimer, iar boala genereaza, de asemenea, o serie de efecte negative si asupra familiilor pacientilor.

Adultii pot totusi sa isi reduca semnificativ riscul de imbolnavire daca aleg sa mearga pe jos la locul munca.

Medicii britanici recomanda adultilor sa practice exercitii fizice - inclusiv gradinarit si activitati casnice - cel putin doua ore si jumatate pe saptamana.

Insa peste doua treimi dintre adulti nu reusesc sa faca acest lucru, iar o cincime sunt inclusi in categoria "persoanelor inactive", care practica mai putin de 30 de minute de exercitii fizice pe saptamana.

Potrivit cercetatorilor brianici, daca o persoana incepe sa practice exercitii fizice cu regularitate, acea persoana devine mai inclinata sa manance sanatos si sa renunte la fumat, reducandu-si riscul de dementa.

Studiul, publicat in revista Lancet Neurology, a avut la baza 30 de studii anterioare care au cercetat legaturile dintre dementa si diversi factori de lifestyle.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.