Un nou test sangvin care este capabil sa detecteze cu 10 ani in avans riscul de aparitie a cancerului mamar a fost creat de cercetatorii de la University College London, informeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta afirma ca noul test poate sa identifice acele femei care prezinta acest risc cu pana la 10 ani inainte de aparitia primelor simptome ale cancerului. Acest interval ofera pacientelor timpul necesar pentru a lua o serie de masuri preventive - practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice, pierderea in greutate - cu mult inainte de instalarea bolii.

Gratie acestei descoperiri, femeile aflate in jurul varstelor de 50 si de 60 de ani ar putea face noul test in mod regulat, inainte de incheierea acestui deceniu, pentru a monitoriza nivelurile lor de risc, scrie MEDIAFAX.

Daca sperantele oamenilor de stiinta se vor adeveri, atunci testul va contribui la o scadere semnificativa a numarului de femei care sufera de cancer mamar. Testul reprezinta primul instrument care monitorizeaza distrugerile produse la nivelul genelor de o serie de factori de mediu, precum fumatul, dieta, consumul de alcool si substantele chimice.

Testele curente ce analizeaza riscul de cancer mamar se bazeaza doar pe identificarea persoanelor care prezinta un risc ridicat de degradare a ADN-ului si functioneaza doar in 10% din cazuri. Ele sunt totusi utile pentru identificarea femeilor care prezinta periculoasa gena BRCA1, asa cum este cazul actritei Angelina Jolie, care a suportat in 2013 o mastectomie dubla preventiva.

Pana acum, oamenii de stiinta nu detineau nicio metoda de detectare a cancerelor mamare non-mostenite, care alcatuiesc 90% din cazuri. Noul test ar putea fi utilizat in cadrul consultatiilor medicale oferite cu regularitate femeilor aflate la menopauza.

Aproximativ 50.000 de femei britanice dezvolta cancer mamar in fiecare an, iar patru cincimi dintre ele se afla la menopauza.

Potrivit profesorului Martin Widschwendter, coordonatorul acestui studiu, noul test ar putea fi disponibil pentru uz clinic pana in anul 2020.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Studiul a fost publicat joi in revista Genome Medicine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.