Adultii care se uita la televizor cel putin trei ore pe zi sunt expusi unui risc dublu de moarte prematura, in raport cu cei care petrec mai putin timp.

"Privitul la televizor constituie unul dintre principalele comportamente sedentare ale modului nostru de viata (...). Rezultatele noastre merg in aceeasi directie ca studiile precedente, care indica o legatura intre timpul petrecut in fata televizorului si mortalitate", a declarat Miguel Martinez-Gonzalez, coordonatorul studiului si profesor de sanatate publica la Universitatea Navarra, din orasul spaniol Pamplona, conform MEDIAFAX.

Cercetatorii au studiat 13.284 de adulti spanioli sanatosi, cu o varsta medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili o legatura intre trei tipuri de comportamente sedentare si riscul de mortalitate. Aceste comportamente au fost privitul la televizor, faptul de a petrece timp in fata calculatorului si faptul de a conduce masina.

Participantii la studiu au fost urmariti, in medie, timp de 8,2 ani.

Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 au fost cauzate de boli cardiovasculare, 46 de cancer si 32 de alte cauze.

Dublarea riscului de mortalitate s-a mentinut dupa ce a fost luat in calcul un ansamblu de alti factori, asociati de asemenea cu o mortalitate mai ridicata, au precizat oamenii de stiinta.

In schimb, oamenii de stiinta nu au gasit nicio corelatie semnificativa intre timpul petrecut in fata calculatorului sau cel petrecut la volan si riscul crescut de mortalitate prematura.

Cercetatorii au estimat, in acelasi timp, ca sunt necesare alte studii pentru a confirma legaturile potentiale intre timpul petrecut zilnic pe un calculator si timpul petrecut la volan si rata mortalitatii, pentru a determina mecanismele biologice care ar putea sa le explice.

"Odata cu imbatranirea populatiei, sedentarismul va creste, mai ales din cauza timpului petrecut in fata televizorului, fenomen care va spori problemele de sanatate asociate cu varsta", a explicat Miguel Martinez-Gonzalez.

Citeste si:
Ada Galeș a trăit experiența vieții sale în America Express. Ce...
Ada Galeș a trăit experiența...

"Rezultatele studiului nostru indica faptul ca adultii ar trebui sa fie mai activi, sa evite perioadele lungi de sedentarism si sa isi limiteze timpul petrecut in fata televizorului intre o ora si doua ore pe zi", a avertizat profesorul spaniol.

Potrivit American Heart Association, este nevoie de cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana - sau de cel putin 75 de minute de exercitii fizice sustinute - pentru a avea o stare de sanatate optima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.