Modul de a paria si de a investi este determinat in parte de variatiile genetice specifice, care regleaza dopamina din creier, un neurotransmitator asociat cu placerea si cautarea castigului, au descoperit cercetatorii americani.

Daca studiile precedente au aratat importanta acestei substante pentru interactiunile sociale, acest studiu, publicat luni in Statele Unite ale Americii, este primul care stabileste o legatura intre genele specifice ale functionarii dopaminei, un neurohormon secretat de hipotalamus.

Cercetatorii de la universitatile Berkeley (California) si Urbana (Illinois) au recrutat 217 studenti de la Universitatea nationala din Singapore, care aveau o secventiere a genomului concentrata pe 700.000 de variatii genetice.

Autorii au urmarit mai ales 146 de variatii, care implica 12 gene responsabile cu reglarea dopaminei. Unele dintre aceste gene participa la reglarea acestui neurohormon in cortexul prefrontal, pe cand celelalte il regleaza in striatum, structura nervoasa subcorticala situata sub corpul striat.

Studentii au fost rugati sa joace un joc pe calculator impotriva unui adversar anonim, in timp ce creierul lor era scanat cu ajutorul unui tomograf RMN.

Cei care s-au dovedit cei mai buni cu privire la anticiparea miscarilor adversarului si la viteza de reactie prezentau aceleasi variatii genetice in trei gene, care influenteaza functiile dopaminei in anumite parti ale cortexului prefrontal.

Participantii care au excelat in privinta invatarii din propriile greseli au prezentat variatii a doua gene care actioneaza mai ales asupra dopaminei din regiunea corpului striat cerebral.

"Rezultatele noastre consolideaza rolul mecanismelor genetice ale dopaminei, pe baza unui larg evantai al proceselor de decizie", au declarat autorii studiului, aparut in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Conform autorilor studiului, aplicatiile din domeniul afacerilor ar putea avea o importanta majora, oferind de exemplu posibilitatea de a forma angajati care sa gandeasca intr-un mod mai strategic.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.