O diagnosticare sistematica a cancerului pulmonar cu ajutorul unui scaner cu emisii radioactive slabe ar putea ajuta la detectarea a zeci de mii de cazuri de cancer suplimentare in urmatorii 5 ani in SUA, dar acest fapt va fi posibil cu costuri mai ridicate, au anuntat cercetatorii.

Aceasta proiectie a fost dezvaluita miercuri si are la baza cele mai recente recomandari ale unui grup independent de experti, US Preventive Services Task Force (USPSTF).

Specialistii din acest grup recomanda o tomografie anuala, in locul unei radiografii pulmonare, pentru persoanele intre 55 si 80 de ani care au fumat cel putin 15 pachete de tigarete pe an pe parcursul vietii lor, care fumeaza inca sau care au renuntat la fumat in ultimii 15 ani. Un astfel de program, care ar include tomografia, diagnosticarea si ingrijirile medicale, ar costa 9,3 miliarde de dolari pe o perioada de cinci ani, au calculat autorii acestui studiu realizat de Centrul Fred Hutchinson de cercetari asupra cancerului din Seattle.

O aplicare progresiva a acestor recomandari ar permite detectarea a aproape 55.000 de cancere pulmonare suplimentare, majoritatea in stadii incipiente, deci tratabile, care ofera sanse mai mari de supravietuire.

Daca ar fi impartit costul suplimentar pentru aceasta activitate preventiva de toti beneficiarii Medicare, programul federal american ce vizeaza asigurarile medicale pentru pensionari, asiguratii ar trebui sa plateasca doar trei dolari suplimentar pe luna.

"Daca vom putea sa diagnosticam un cancer pulmonar la inceputul sau, bolnavii pot fi tratati mai eficient si au sanse de supravietuire mai bune", a spus Joshua Roth, coordonatorul studiului, care va face obiectul unei prezentari oficiale pe 2 iunie, la conferinta anuala organizata de American Society of Clinical Oncology, la Chicago.

"Conditia pentru a asigura succesul unui astfel de program de depistare este urmatoarea: persoanele care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta un cancer pulmonar sa fie supuse unei depistari sistematice si sa beneficieze, apoi, de tratamente medicale bune", a adaugat el.

Citeste si:
Uniunea Europeană vrea să interzică ţigările electronice aromate
Uniunea Europeană vrea să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.