Elementele care determina gradul de atractivitate al vocilor au fost identificate de cercetatorii americani de la Universitatea California din Santa Cruz, care au ajuns cu aceasta ocazie la o concluzie surprinzatoare, informeaza huffingtonpost.com.

Studiile precedente au aratat ca barbatii au tendinta de a prefera femeile cu voci cu tonalitati inalte, care sunt asociate cu niveluri ridicate de estrogen, iar femeile tind sa aprecieze barbatii cu voci adanci, care sunt asociate cu concentratii mari de testosteron.

Insa un nou studiu sugereaza faptul ca oamenii sunt atrasi in acelasi timp de vocile similare cu ale lor - intrucat asemanarea ii face pe oameni sa simta ca fac parte dintr-un anumit grup social.

"Vocea este un instrument uimitor de flexibil pe care il folosim pentru a ne construi identitatea", a declarat profesorul Molly Babel, profesor la departamentul de lingvistica al Universitatii California din Santa Cruz, coordonatoarea acestui studiu.

"Foarte putine elemente din vocile noastre sunt invariabile si am avut banuiala ca preferintele noastre vizeaza mult mai mult decat forma si dimensiunile fizice ale oamenilor", a spus Molly Babel.

Pentru acest studiu, Molly Babel si colegii ei i-au invitat pe studentii acestei universitati din California sa acorde note in functie de gradul de atractivitate pentru 60 de voci diferite (30 feminine si 30 masculine) apartinand unor persoane care locuiau la vest de fluviul Mississippi. Cercetatorii au descoperit ca participantii au preferat vocile unor persoane care proveneau din propriile regiuni sau comunitati, scrie MEDIAFAX.

"Acele persoane proveneau in majoritate din California, dar unele dintre ele locuiau in statele invecinate. Trei dintre voci apartin unor persoane care locuiesc in Minnesota. Vocile erau foarte variate, intrucat acopereau toata aceasta regiune geografica si toata gama de dialecte, insa gradul de variatie nu era unul urias. Nu era deloc usor ca atunci cand trebuie sa identifici accentul din sudul Statelor Unite de accentul din New York si New Jersey. Cuvintele pe care le-am folosit in studiul nostru au contribuit, totodata, la ingustarea panelului de elemente variabile, si au putut sa ilustreze pe deplin varietatea de dialecte din vocile noastre", a explicat Molly Babel.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

De exemplu, voluntarii au preferat vocile feminine care pronuntau vocala "u" (echivalentul sonor din limba engleza al grupului de vocale dublate "oo") ca in cuvantul "goose" ("gasca"), cu o pronuntie mult mai ampla - o caracteristica a limbajului de pe coasta de vest din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.