Oamenii de stiinta olandezi au creat cea mai mica "insecta-drona" din lume, o sosie robotizata a unei libelule cu vedere in 3D, care ar putea sa revolutioneze o gama vasta de activitati, de la organizarea de concerte si pana la agricultura si acordarea primului ajutor.

"Acesta este DelFly Explorer, cea mai mica drona din lume care poate sa bata din aripi pentru a zbura si sa evite obstacolele in mod indenpendent", a precizat unul dintre creatorii micului robot, Guido de Croon, profesor la Universitatea tehnica din Delft, un oras in vestul Olandei.

Cantarind aproape 20 de grame, echivalentul greutatii a patru coli de hartie A4, aceasta libelula robotizata ar putea fi utilizata in situatii in care folosirea altor drone cu patru elice, mai grele, ar fi periculoasa. DelFly Explorer ar putea fi folosita pentru a filma publicul care asista la un concert sau la un eveniment sportiv.

Atunci cand bate din aripi, aparatul, care are o avengura a aripilor de 28 de centimetri, foloseste doua camere miniaturale de inalta rezolutie care reproduc vederea umana in 3D pentru a se orienta.

Imaginile sunt transmise unui computer de bord, care examineaza imprejurimile, si, prin intermediul unui algoritm special creat, transmite decizii instantaneu care permit robotului DelFly sa evite obstacolele.

Drona, la fel ca o insecta adevarata, ar putea sa se simta in largul ei si in mijlocul plantelor: "Ar putea fi utilizata pentru a zbura in sere si sa repereze fructele care s-au copt", spune Guido de Croon, referindu-se la uriasa piata de legume si fructe obtinute in serele din Olanda.

"Sau, de ce nu, ar putea fi, pentru prima data, o zana care zboara autonom intr-un parc de distractii", a adaugat profesorul olandez.

Spre deosebire de alte drone care utilizeaza elice rotative si care au uneori greutati de cateva sute de ori mai mari decat aceea a libelulei robotizate, DelFly are doua aripi de fiecare parte care bat aerul foarte repede pentru a zbura.

"Ne-am inspirat din anatomia insectelor minuscule adevarate", a explicat profesorul Guido de Croon.

Desi exista si alte drone create pe baza aceluiasi concept, precum "albina-robot", creata de studentii de la Universitatea Harvard din Statele Unite, acestea depind de conectarea la o serie de cabluri in ceea ce priveste energia, controlul si analiza datelor, fiind deci departe de a fi autonome, scrie MEIDAFAX.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

DelFly Explorer are propria baterie de litiu care ii permite sa zboare timp de aproximativ noua minute. Micutul robot este echipat si cu senzori, avand la bord accelerometre similare acelora existente deja in telefoanele inteligente si barometre care il ajuta sa isi calculeze pozitia in aer.

Cu ajutorul unor algoritmi, drona olandeza indeplineste diverse functii si, gratie autonomiei sale si dimensiunile sale reduse, ar putea sa patrunda de exemplu in locuri inchise si in spatii in care accesul este dificil, precum ruinele unor cladiri care s-au prabusit sau in puturi miniere cu scopul de a repera victimele si eventualele pericole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.