Cercetatorii britanici au descoperit recent ca 13 gene mutante cauzeaza cele mai agresive forme ale cancerului de prostata si ar putea permite monitorizarea barbatilor predispusi genetic la aceasta boala si crearea unui test de screening pentru detectarea tumorilor, informeaza dailymail.com.

Cercetatorii britanici au analizat mostre de sange prelevate de la 191 de barbati bolnavi de cancer, care aveau in familie trei sau patru rude afectate de aceasta maladie. Oamenii de stiinta au descoperit ca unii pacienti aveau profiluri genetice usor de identificat, care ii expuneau unui risc crescut de cancer de prostata, dar si ca aceste profiluri corespund unui risc mai mare de imbolnavire cu o forma mai agresiva a acestei maladii.

Odata cu descoperirea acestor profiluri genetice, exista speranta ca barbatii ar putea beneficia de teste pentru detectarea mutatiilor genetice in acelasi mod ca femeile, care au la dispozitie teste de screening pentru detectarea cancerului la san - ceea ce ar insemna o revolutie pentru diagnosticarea si tratamentul cancerului de prostata, transmite MEDIAFAX.

"Am demonstrat ca testarea mutatiilor cunoscute care produc cancer ar putea oferi indicii despre pacientii care sunt expusi unei forme mai agresive de cancer. Dispunem deja de dotarea tehnica pentru a detecta simultan mutatii multiple, iar ceea ce mai ramane de facut este sa aprofundam cercetarile pentru a arata ca identificarea mutatiilor periculoase poate salva vieti", a declarat profesorul Ros Eeles, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra si de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

"In acest caz, pe viitor, testarea genetica ar putea deveni necesara ca parte a procedurilor de tratare a cancerului de prostata", a adaugat Ros Eeles.

Femeile cu un istoric familial puternic de cancer la san pot fi testate in prezent pentru mutatiile genetice BRCA1 si BRCA2, care cresc considerabil riscul de imbolnavire.

In cazul cancerului de prostata, lucrurile sunt complicate insa de faptul ca boala pare sa fie provocata de mult mai multe mutatii genetice.

Cercetatorii de la ICR au descoperit 13 mutatii genetice care impiedica functionarea corecta a opt gene ce repara ADN-ul. Barbatii care prezinta oricare dintre aceste mutatii aveau un risc mult mai mare de a se imbolnavi de o forma invaziva de cancer, care se raspandeste in tot corpul, si de a muri din cauza acestei boli.

Descoperirea cercetatorilor britanici a fost publicata in ultimul numar al revistei British Journal of Cancer.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.