Sedentarismul creste riscul de handicap pentru persoanele in varsta de peste 60 de ani, au aratat cercetatorii americani intr-un studiu publicat miercuri in revista Physical Activity and Health.

Americanii din aceasta grupa de varsta sunt sedentari doua treimi din timp, adica aproximativ noua ore pe zi, au constatat oamenii de stiinta in timpul unei cercetari efectuate pe 2.200 de persoane.

Pentru fiecare ora in plus de sedentarism, un adult de peste 60 de ani prezinta un risc cu 50% mai mare de a nu mai putea duce la bun sfarsit activitatile zilnice, cum ar fi toaleta zilnica, imbracatul si deplasarea dintr-un loc in altul, conform lui Dorothy Dunlop, profesoara de medicina la Facultatea de medicina a Universitatii din Chicago si principala autoare a studiului.

De asemenea, sedentarismul creste riscul de infarct, diabet de tip 2, de mortalitate provocata de cancer, boli cardiovasculare si accident vascular cerebral, scrie MEDIAFAX.

Conform studiului, daca aceste persoane ar reduce sedentarismul cu cel putin trei ore pe zi, speranta lor de viata ar creste cu cel putin doi ani. Participantii la studiu - cu o durata de trei ani - au purtat, timp de o saptamana, un accelerometru care a masurat timpul pe care l-au petrecut asezati si in miscare.

Autorii studiului au dat exemplul a doua femei, in varsta de 65 de ani, cu acelasi profil de sanatate. Daca o persoana este sedentara 12 ore pe zi, are un risc cu 6% mai mare de a dezvolta un handicap.

Pentru persoana care este sedentara 13 ore pe zi, riscul de a dezvolta un handicap este de 9%.

Exercitiile fizice sau pur si simplu faptul de a efectua plimbari regulate pot reduce aproape la jumatate riscul bolilor cardiovasculare si de a dezvolta maladia Alzheimer, au aratat autorii studiului.

Miscarea incetineste, de asemenea, procesul de imbatranire a creierului persoanelor mai in varsta, conform lui Kirk Erickson, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.