Conversatiile ca de la adult la adult cu bebelusii, folosind o sintaxa si un vocabular complexe, stimuleaza dezvoltarea creierului acestora si le asigura o capacitate de invatare mai buna de-a lungul vietii, au constatat psihologii americani.

Intr-o prima faza, desigur, vocea ascutita si tonul mai cantat atrag atentia bebelusului, dar pentru ca acesta sa inceapa sa invete si sa cunoasca lumea din jur este preferabil sa i se vorbeasca folosind un ton normal si vocabularul specific adultilor.

"Nu este vorba doar despre formarea vocabularului, este important, de asemenea, ca acest vocabular sa fie de calitate. Vocabularul parintilor trebuie sa fie bogat si complex", a explicat, joi, Erika Hoff, psiholog la Universitatea Florida Atlantic, la conferinta anuala a Societatii americane pentru progresul stiintei (AAAS), de la Chicago.

Acest tip de conversatie cu bebelusii este atat de important incat copiii proveniti din mediile unde discutiile cu acestia sunt mai putin elaborate obtin rezultate scolare mai slabe.

Totodata, aceste diferente sunt vizibile la nivelul structurilor cerebrale ale copiilor, potrivit lui Kimberly Noble, neurolog si pediatru la Universitatea Columbia din New York, scrie MEIDAFAX.

In acest sens, Kimberly Noble si colegii sai au comparat creierele copiilor defavorizati cu creierele copiilor ai caror parinti aveau studii superioare si un nivel de viata ridicat. Cercetatorii au descoperit inegalitati intre sistemele cognitive care coordoneaza relationarea sociala si memoria, insa diferentele cele mai evidente aveau in vedere regiunea creierului care conditioneaza dezvoltarea limbajului.

"Pe masura ce cresc, copiii proveniti din medii favorizate folosesc mai mult aceste regiuni ale creierului", a spus Kimberly Noble.

Anne Fernald, psiholog la Universitatea Stanford, a expus in cadrul conferintei rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de copii hispanofoni, proveniti din medii defavorizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.