Celulele tratate cu acid ar putea deveni o metoda eficienta utilizata pentru a vindeca o serie de boli grave, precum maladia Alzheimer, cele cardiace si accidentele vasculare cerebrale, au anuntat oamenii de stiinta japonezi, citati de dailymail.co.uk.

Desi substantele acide au efecte distrugatoare asupra celulelor vii, cercetatorii de la Riken Centre for Developmental Biology din Kobe, Japonia, spun ca substantele cu o aciditate moderata pot fi utilizate pentru a readuce celulele la o stare neutra, din care acestea pot fi transformate intr-o varietate de alte tipuri de celule.

Potrivit MEDIAFAX, aceasta descoperire reprezinta un pas major pentru programele care se ocupa cu producerea in laborator a organelor si a tesuturilor, o disciplina vitala in lupta contra unor afectiuni precum maladia Alzheimer, vatamarile maduvei spinarii, accidentele vasculare cerebrale, maladiile cardiace si artrita reumatoida.

Cercetatorii niponi au descoperit ca expunerea unor celule de soarece la actiunea unor factori cu aciditate moderata a dus la revenirea acelor celule intr-o stare neutra timp de 30 de minute.

Expertii in domeniu considera ca, din acea stare neutra, celulele pot fi transformate apoi in orice alt tip de celule vii.

Aceasta descoperire este deosebit de importanta, intrucat ea inseamna ca "leacul" pentru o varietate de boli grave ar putea sa provina chiar din corpul pacientului.

Recent, cercetatorii suedezi au anuntat ca au descoperit o metoda acceptabila din punct de vedere etic pentru a produce celule susa in numar mare. Acestea ar putea fi stocate si transformate in alte tipuri de celule, oferind astfel un tratament revolutionar pentru pacientii care au nevoie sa isi inlocuiasca anumite tesuturi, organe sau chiar parti din corp care sunt bolnave, uzate sau chiar complet distruse.

Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au descoperit astfel o metoda pentru a extrage in conditii de deplina siguranta o singura celula susa dintr-un embrion. Ei au reusit apoi sa o mentina in viata si sa o faca sa se multiplice, folosind versiunea de laborator a unei proteine care exista in embrion.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.