Barbatii care doresc ca sotiile lor sa ramana fericite si sa beneficieze de un standard de viata superior trebuie sa petreaca peste 50 de ore la serviciu in fiecare saptamana, potrivit unui studiu american publicat de curand in revista Social Forces, informeaza dailymail.co.uk.

Cu cat sotii fac mai multe ore suplimentare, cu atat sotiile lor devin mai sanatoase, iar maximul de beneficii este obtinut atunci cand sotii lucreaza peste 50 de ore pe saptamana, afirma autorii studiului.

In schimb, in cazul sotiilor care fac multe ore suplimentare, sanatatea sotilor lor ramasi acasa are de suferit - sarcinile gospodaresti devin o povara tot mai mare, iar ei nu mai au suficient timp pentru a face sport.

Potrivit MEDIAFAX, studiul a fost realizat pentru a contoriza efectul pe care il are asupra vietii de familie egalitatea de pe piata muncii intre cele doua sexe incepand din anii '70.

Oamenii de stiinta au analizat relatiile de familie pe care le-au avut aproape 4.000 de femei si barbati de varsta mijlocie intre 1979 si 2004. Cei mai sanatosi participanti la studiu au fost femeile care aveau soti ce lucrau peste 50 de ore pe saptamana, iar cele mai mici scoruri le-au obtinut barbatii ale caror sotii au lucrat intre 41 si 49 de ore pe saptamana.

"Veniturile mai mare aduse de numarul mai mare de ore lucrate de catre barbati ar putea proteja sanatatea femeilor", au spus autorii studiului.

"In schimb, barbatii ale caror sotii au avut un program de lucru moderat sunt cel mai putin dispusi sa efectueze exercitii sportive viguroase, precum jogging, inot si ciclism", au adaugat ei.

Autorii studiului, cercetatorii de la universitatile de stat din Texas si din Indiana, spun ca sotiile ai caror soti muncesc foarte mult primesc suficient de multi bani pentru a plati menajere si au astfel timp pentru a merge la sala de fitness - insa salariile primite de femeile care lucreaza nu sunt suficient de mari pentru ca sotii lor ramasi acasa sa isi permita acelasi "lux".

In prezent 10,5% dintre femei lucreaza peste 45 de ore pe saptamana, in crestere fata de procentul de 9,5% din 2009. In cazul barbatilor, acest procent a crescut de la 19% la 19,6%.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Barbatul tipic american lucreaza in medie 36,8 ore pe saptamana, in timp femeile americane lucreaza in medie 26,8 ore pe saptamana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.