Incredibil12 Ianuarie 201412:36

Lectura de 2 minute

Astronomii au reusit sa masoare distantele dintre galaxiile din Univers gratie unui nou model de calcul ce include un grad de eroare de doar 1%.

Noul standard de masurare, extrem de precis, a permis calcularea distantei pana la o anumita parte a Universului, aflata la o distanta de 6 miliarde de ani-lumina de Terra si reprezinta un element cheie pentru cartografierea intregului Univers si pentru determinarea naturii energiei intunecate.

Noul standard a fost conceput de cercetatorii de la Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) cu ajutorul Sloan Foundation Telescope din New Mexico. Descoperirea a fost anuntata la cea de-a 223-a conferinta organizata de American Astronomical Society in perioada 5-9 ianuarie la Washington, scrie MEDIAFAX.

"Nu exista foarte multe lucruri in viata noastra de zi cu zi pe care sa le cunoastem cu un grad de eroare de 1%", a spus David Schlegel, profesor de fizica la Lawrence Berkeley National Laboratory si cercetator principal la BOSS.

"Acum 20 de ani, astronomii se certau din cauza faptului ca estimarile lor difereau cu pana la 50%. Acum cinci ani, am rafinat gradul de incertitudine pana la 5%, iar anul trecut acesta era de 2%. Un grad de eroare de 1% va ramane pentru multa vreme de acum inainte un standard in acest domeniu", a adaugat el.

Citeste si:
10 informatii despre soare carora nu le-ai acordat atentia cuvenita...
10 informatii despre soare...

Cercetatorii de la BOSS au utilizat oscilatiile acustice ale barionilor (BAO) pe post de "rigla standard" pentru a masura distantele intergalactice. BAO reprezinta amprentele "inghetate" ale valurilor de presiune care s-au deplasat prin Universul timpuriu si au contribuit la stabilirea configuratiei actuale a galaxiilor din zilele noastre.

"Natura ne-a oferit o rigla frumoasa", a spus Ashley Ross, astronom la Universitatea Portsmouth. "Aceasta rigla are o lungime de o jumatate de miliard de ani-lumina, iar noi vom putea sa o folosim pentru a masura distantele cu mare precizie, chiar si la departari foarte mari", a mai spus acesta.

Determinarea distantei reprezinta o provocare fundamentala a astronomiei. "Odata ce stii cat de departe se afla un corp ceresc, aflarea tuturor celorlalte lucruri despre acel obiect devine dintr-o data mult mai usoara", a spus Daniel Eisenstein, director la Sloan Digital Sky Survey III.

Distantele BOSS vor fi utilizate pentru a determina mai bine proprietatile cosmice fundamentale - inclusiv felul in care "energia intunecata" accelereaza expansiunea Universului.

Citeste si:
DIICOT a finalizat cercetarile la locuinta lui Gheorghe Dinca
DIICOT a finalizat...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.