Expunerea repetata la stiri negative, cum ar fi cele despre catastrofe naturale si crime, poate oferi o "imunizare" la starile de spirit depresive si proasta dispozitie, afirma cercetatorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv.

"Proasta dispozitie incetineste procesul de cunoastere. Am demonstrat ca, la nivel contraintuitiv, putem evita de la bun inceput proasta dispozitie insistand asupra unui eveniment negativ", a afirmat Moshe Shay Ben-Haim, coordonatorul studiului, adaugand ca, atunci cand titlul unei stiri negative din ziar atrage atentia, oamenii ar trebui sa citeasca articolul pana la capat.

Expunerea repetata la informatiile negative le va permite oamenilor sa isi continue ziua "intr-o stare de spirit mai buna si fara efecte nocive", a afirmat cercetatorul israelian. Specialistii au verificat teoria folosind testul Stroop, in cadrul caruia subiectilor li se arata un numar de termeni, scrisi in culori diferite, iar acestia trebuie sa indice culoarea in care sunt scrise cuvintele respective.

Experimentul a relevat faptul ca subiectii au avut nevoie de mai mult timp pentru a preciza culoarea unor cuvinte negative precum "terorism", decat a cuvintelor neutre, cum ar fi "masa".

In majoritatea cazurilor, subiectilor li s-a cerut sa identifice patru sau cinci cuvinte negative si patru sau cinci cuvinte neutre, urmand sa repete testul de 10 sau 12 ori. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand subiectilor li s-a aratat acelasi cuvant negativ de minimum doua ori, acestia au putut sa identifice imediat culoarea termenilor, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, cand participantii la studiu au vazut cuvintele negative doar o data, au identificat mai greu culoarea termenilor neutri.

Oamenii de stiinta au observat ca lista de cuvinte negative aratata voluntarilor pentru evaluarea emotiilor le-a dat o stare de proasta dispozitie, dar ca, prin repetitie, cuvintele isi pierd puterea afectiva.

Explicatia cercetatorilor a fost sustinuta de un chestionar pe care subiectii l-au completat dupa efectuarea testului.

Citeste si:
Cristina Șișcanu, în culmea disperării! Rudele vedetei se află în...
Cristina Șișcanu, în culmea...

Cei care vazusera cuvantul negativ o singura data aveau o stare de proasta dispozitie si sufereau de efecte asociate, in timp ce aceia care vazusera cuvintele negative de mai multe ori au iesit mult mai repede din starea de proasta dispozitie.

De asemenea, participantii cuprinsi de o stare de proasta dispozitie au avut nevoie de mai mult timp pentru completarea chestionarului de evaluare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.