Agentia Spatiala Europeana (ESA) va lansa trei sateliti in cadrul misiunii spatiale Swarm, saptamana aceasta, cu scopul de a studia din spatiu campul magnetic terestru, un fenomen complex si fluctuant care a ramas putin cunoscut, la 2.000 de ani dupa inventarea busolei in China.

In timp ce campul gravitational este "vizibil" cu ajutorul unui singur mar, "campul magnetic terestru nu se vede, desi este peste tot in jurul nostru si ne protejeaza mai ales de vanturile solare", a declarat Mioara Mandea, cercetatoare la Centrul National de Studii Spatiale (CNES) - agentia spatiala din Franta, asociata proiectului Swarm.

Sursa principala a campului magnetic al Terrei se afla la adancimea de 3.000 de kilometri, in nucleul de fier si nichel al planetei, un amestec in fuziune care functioneaza ca un dinam urias, gratie curentilor care il traverseaza.

Acestui magnetism i se adauga si alte surse mult mai slabe, precum rocile magnetice din scoarta terestra, dar si surse externe, precum partea din atmosfera incarcata electric prin raze ce provin de la Soare (ionosfera, apoi magnetosfera), a subliniat Gauthier Hulot, cercetator la Centrul National de Studii Stiintifice (CNRS, Franta) si la Institutul de fizica a Globului din Paris.

"Este un fenomen foarte complex, care variaza in spatiu si timp. Stim ca exista surse diferite, dar, daca ne referim la un simplu punct de pe suprafata terestra, acolo totul este amestecat", a rezumat Mioara Mandea.

Din acest motiv, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a ales pentru misiunea Swarm o configuratie inovatoare: trei sateliti identici, care seamana putin cu vehiculele spatiale din franciza cinematografica "Razboiul stelelor", creati cu scopul de a obtine performante aerodinamice adaptate unei orbite joase. Cu greutatea de 470 de kilograme fiecare, cei trei sateliti Swarm vor fi lansati vineri, 22 noiembrie, de o racheta Rockot, de la baza spatiala Plesetk din Rusia, scrie MEDIAFAX.

Cei trei sateliti vor evolua pe traiectorii usor diferite (doi la 460 kilometri initial, al treilea la 530 kilometri, la inceputul misiunii), fapt care va permite separarea diferitelor surse magnetice si cartografierea in detaliu a variatiilor lor, nu doar in spatiu, ci si in timp.

Citeste si:
A-76, cel mai mare aisberg din lume, s-a format în largul Antarcticii
Cel mai mare aisberg din lume...

Pentru a garanta cel mai inalt grad de precizie in masuratorile efectuate, cercetatorii s-au ocupat in mod deosebit de "curatenia magnetica" a satelitilor, folosind la constructia lor materiale "cat mai neutre posibil".

Magnetometrele de la bordul misiunii Swarm vor fi tinute la distanta de corpul satelitilor si de parazitii lor electromagnetici prin catarge lungi de patru metri, precizeaza Isabelle Fratter, care a coordonat pentru CNES proiectul magnetometrului "absolut" ASM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.