Un pacient care a suferit un accident vascular si care inainte de aparitia bolii a fost afectat de stres cronic se va reface mai greu si prezinta un risc crescut de a suferi un nou accident vascular, potrivit unui studiu israelian.

Potrivit studiului "Tabasco", realizat de echipa condusa de doctorul israelian Natan Bornstein, de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, persoanele supuse stresului cronic au un nivel ridicat de cortizol in organism.

Cortizolul ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si este esential in procesul de vindecare, insa, in perioadele de stres sau cand echilibrul homeostatic din organism este afectat de o infectie, glanda suprarenala secreta o cantitate mai mare de cortizol, asociata cu aparitia accidentului vascular, a explicat autorul studiului, Natan Bornstein, la Congresul Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), desfasurat la Praga, scrie MEDIAFAX.

Totodata, nivelul ridicat de stres incetineste recuperarea dupa un accident vascular cerebral.

Studiul cercetatorilor din Israel a fost efectuat pe un esantion de 500 de persoane cu varste de peste 50 de ani, care au suferit accidente vasculare.

Profesorul Natan Bornstein a mai spus ca exista unele gene mai predispuse la stres, dar a atras atentia ca si mediul este cauza multor probleme. "Raspunsul la stres e influentat de oamenii din jurul nostru, parinti, profesori, soti etc.", a spus specialistul.

La randul lui presedintele Societatii Romane de Neurologie, Dafin Muresanu, prezent la congres, a spus ca stresul este un important factor de risc in aparitia bolilor neurologice.

"Pesimismul, mobilizarea scazuta a resurselor interne, viata fara sens, toate aceste verigi, alaturi de stres, duc la fragilizarea sistemului nervos. Apoi, alimentatia proasta, oboseala, lipsa de miscare, jocul pe calculator, diverse boli care vin din zona suferintelor metabolice sau a celor cardiovasculare sunt alti factori care stau la baza distrugerii neruonilor", a spus Muresanu.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.