Studiul unui instrument muzical in copilarie influenteaza pozitiv capacitatea auditiva la maturitate, avand beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea creierului, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani.

Lectiile de muzica din copilarie ajuta creierul si auzul sa se mentina in forma odata cu inaintarea in varsta, potrivit cercetarilor efectuate, relateaza dailymail.co.uk.

"Acest studiu sugereaza importanta educatiei muzicale pentru copii, dar si pentru o imbatranire sanatoasa", au spus cercetatorii.

Studiul a urmarit cat de repede percepe creierul sensul unui sunet. Desi se crede ca surzenia incepe din urechi, creierul joaca, de asemenea, un rol important in ceea ce priveste capacitatea auditiva, ajutand oamenii sa auda mai clar.

Daca sunetul este procesat mai lent, ar putea fi mult mai dificil ca oamenii sa auda o conversatie intr-un mediu in care exista sunete de fundal, precum un bar sau un restaurant, sau sa auda clar ce vorbeste interlocutorul la telefon, scrie mediafax.

Pentru realizarea acestui studiu, o echipa de cercetatori de la Northwestern University din Illinois, Statele Unite ale Americii, a analizat activitatea cerebrala a 44 de adulti sanatosi, in timp ce ascultau cuvantul "da". In cazul persoanelor care au invatat sa cante la un instrument muzical vreme de mai multi ani, neuronii au raspuns mai repede la sunete. Cei care au cantat la un instrument muzical cel putin patru ani au raspuns cu o milisecunda mai repede decat cei care nu au invatat niciodata sa cante.

Toate instrumentele, de la pian la acordeon, ajuta in mod egal.

"Sa fii cu o milisecunda mai rapid nu pare sa insemne mult, dar creierul este foarte sensibil la axa timpului, iar o milisecunda care combina milioane de neuroni poate face o diferenta reala in viata adultilor", a spus Michael Kilgard, cercetator in neurologie la Universitatea din Texas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.