Vaccinarea femeilor cu o singura doza de vaccin impotriva virusului papiloma uman (HPV), care se face vinovat de aparitia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, ar putea fi suficienta pentru producerea unei imunitati durabile, potrivit unui studiu publicat luni.

"Am constatat ca nivelurile de anticorpi pentru cele doua tipuri de HPV 16 si 18 la femeile vaccinate cu o singura doza ramaneau stabile la patru ani dupa vaccinare", a explicat medicul Mahboobeh Safaeian, cercetator la National Cancer Institute (NCI) din Bathesda din statul Maryland, principalul autor al studiului.

"Aceste rezultate pun sub semnul intrebarii recomandarile actuale, potrivit carora vaccinul anti-HPV necesita mai multe doze pentru a genera un raspuns imunitar durabil", a subliniat acelasi medic, al carui studiu a fost publicat in revista Cancer Prevention Research.

Dupa parerea sa, "aceasta descoperire este promitatoare pentru a implementa campanii de vaccinare simplificate si mai putin costisitoare care au sanse mai mari de a fi desfasurate pe plan mondial, in special in tarile in curs de dezvoltare, in care se inregistreaza 85% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, una dintre principalele cauze de mortalitate din lume".

Studiul are la baza rezultatele unui test clinic francez finantat de NCI pentru a testa eficienta vaccinului Cervatrix realizat de compania britanica GlaxoSmithKline, pe femei din Costa Rica, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 20% dintre participante au primit, involuntar, doar o doza de vaccin din cele trei doze recomandate, explica autorii studiului.

Ei au analizat reactia imunitara masurand nivelurile de anticorpi ai virusului prelevate din esantioane sangvine de la 78, 192 si 120 de femei care au primit una, doua, respectiv trei doze de vaccin. Apoi, medicii au comparat rezultatele cu cele provenind de la 113 femei nevaccinate.

Oamenii de stiinta au constatat ca toate femeile din cele trei grupuri prezentau anticopri pentru HPV 16 si 18 in sangele lor timp de patru ani.

Concentratiile de anticorpi erau comparabile la cele care au primit doua doze la un interval de sase luni cu femeile care au primit toate cele trei doze recomandate.

Citeste si:
Valul patru se extinde, imunizarea fictivă de asemenea. Fenomenul...
Valul patru se extinde,...

Autorii au descoperit, totodata, ca nivelurile de anticorpi erau mai mici la femeile cu o doza, in raport cu cele cu doua sau trei doze, insa reactia lor imunitara era durabila.

Concentratia de anticorpi la femeile cu una si doua doze de vaccin erau cu 5-24 de ori mai mari decat la femeile care nu au fost niciodata vaccinate, dar care au fost anterior infectate cu HPV, un virus care se transmite pe cale sexuala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.