O specie noua de delfin cu cocoasa a fost descoperita in largul coastelor nordice ale Australiei, de o echipa de biologi americani.

O echipa coordonata de Wildlife Conservation Society din New York a identificat o noua ramura a genului "Sousa" in urma unui laborios proces de analize si comparatii biogenetice.

Cercetatorii au autopsiat aproape 200 de delfini morti si au comparat mostrele de tesut prelevate de la acestia cu cele prelevate de la delfini cu cocoasa care traiesc in oceanele Atlantic, Indian si Indo-Pacific. De asemenea, au studiat botul si dentitia delfinilor si au secventiat ADN-ul a 235 de exemplare.

Specialistii au stabilit ca este vorba de o noua specie de delfin cu cocoasa, frecvent intalnita in apele din nordul Australiei.

In articolul publicat in revista Molecular Ecology, biologii spun ca analizele genetice si morfologice arata ca exista cel putin patru specii in familia delfinilor cu cocoasa.

Delfinii cu cocoasa reprezinta una dintre cele aproximativ 80 de specii de cetacee si ocupa un teritoriu care se intinde din Pacific in Australia si Africa Occidentala, scrie MEIDAFAX.

Biologii urmeaza sa ceara Comisiei internationale a nomenclatorului zoologic sa acorde un nume noii specii. In afara speciei australiene, ei propun recunoasterea delfinului cu cocoasa din Oceanul Indian (Sousa plumbea), a celui cu cocoasa indo-pacific numit si delfinul alb de China (Sousa Chinensis), precum si a celui cu cocoasa din Atlantic numit si delfinul de Camerun (Sousa teuszii). Ultimele doua specii sunt in declin si considerate amenintate cu disparitia din cauza pescuitului excesiv si a reducerii habitatului.

Wildlife Conservation Society spune ca este vorba de o descoperire foarte importanta - identificarea unei noi specii de mamifere fiind un lucru foarte rar. "Aceasta descoperire ne ajuta sa intelegem mai bine istoria evolutiei acestui grup de animale si sa punem la punct politici mai eficiente de conservare a speciilor", au spus biologii.

Citeste si:
Oana Roman, cuvinte dure la adresa lui ÎPS Teodosie! Ce a enervat-o...
Oana Roman, cuvinte dure la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.