O planeta din afara Sistemului Solar care pluteste singura prin spatiu, fara a se afla pe orbita unei stele, a fost descoperita de o echipa internationala de astronomi, potrivit unui studiu publicat miercuri in Statele Unite.

Aceasta exoplaneta gazoasa, denumita PSO J318.5-22, se afla la o distanta de 80 de ani-lumina de Terra (1 an-lumina echivaleaza cu 9.460 miliarde de kilometri) si are o masa de sase ori mai mare decat cea a planetei Jupiter, au precizat astronomii, al caror studiu a fost publicat in revista americana Astrophysical Journal Letters.

Ea s-a format in urma cu doar 12 milioane de ani, o varsta care pentru o planeta reprezinta primul stadiu al "copilariei".

"Nu am vazut niciodata in trecut un obiect precum acesta care pluteste liber in spatiu si prezinta toate caracteristicile unor planete tinere aflate pe orbita in jurul unor stele", a explicat Michael Liu, de la Institutul de astronomie al Universitatii Hawaii din Manoa, principalul autor al descoperirii.

"M-am intrebat de multe ori daca astfel de corpuri solitare pot sa existe, iar acum stim ca asa este", a adaugat el.

Aceasta exoplaneta prezinta caracteristici unice - inclusiv masa, culoare si energie emisa - care corespund celor ale planetelor aflate pe orbitele unor stele, au precizat astrofizicienii. Pe parcursul ultimelor decenii, descoperirile de exoplanete s-au accelerat, aproximativ 1.000 fiind detectate prin metode indirecte - cu ajutorul umbrei pe care ele o produc pe discul stelelor lor atunci cand trec prin fata lor, scrie MEDIAFAX.

Insa foarte putine dintre aceste planete au putut fi observate direct, intrucat cele mai multe se afla pe orbitele unor stele tinere, care au mai putin de 200 milioane de ani si care sunt din acest motiv foarte stralucitoare.

Noua exoplaneta va oferi oamenilor de stiinta "ocazia unica de a observa functionarea interna a unei planete gazoase uriase, precum Jupiter, la putin timp dupa nasterea ei", a declarat Niall Deacon, de la Institutul astronomic Max Planck din Germania, coautor al studiului.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.