Expunerea excesiva la soare poate avea uneori efecte benefice pentru sanatate, prevenind infarctele si sindromul mortii subite, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga.

Riscurile medicale generate de expunerea prelungita la soare, asupra carora medicii avertizeaza de multi ani, sunt puse sub semnul intrebarii in acest studiu recent care sugereaza faptul ca "baile de soare" pot avea efecte benefice asupra starii de sanatate, informeaza dailymail.co.uk.

In ciuda unei asocieri puternice cu cancerul de piele, cercetatorii danezi au descoperit ca expunerea prelungita la soare pare sa reduca destul de mult riscul de infarct si de sindrom al mortii subite, pe langa deja cunoscutul efect benefic asupra sanatatii sistemului osos.

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au analizat dosarele medicale ale intregii populatii din Danemarca in varsta de peste 40 de ani - peste 4 milioane de persoane - si au descoperit ca persoanele care au fost diagnosticate cu cancer de piele non-melanim prezinta un risc de infarct cu 4% mai scazut decat populatia generala, scrie mediafax.

Aceleasi persoane prezinta, totodata, un risc cu 50% mai mic de a muri tinere, iar datele medicale sugereaza ca sistemele lor osoase sunt mai sanatoase.

Cancerul de piele non-melanom, care se dezvolta in straturile superioare ale pielii, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume.

Aproximativ 100.000 cazuri noi sunt descoperite in Marea Britanie in fiecare an, insa rata de supravietuire este ridicata.

Acest tip de cancer este diferit de alte tipuri mai rare si mai grave de melanom, care se pot raspandi cu rapiditate la alte organe si provoaca 2.000 de decese in Marea Britanie in fiecare an.

Cercetatorii britanici au pus sub semnul intrebarii concluziile studiului danez.

"Expunerea excesiva la razele ultraviolete reprezinta principala cauza de aparitie a cancerului de piele. Cu totii avem nevoie de soare pentru a sintetiza vitamina D, care este cruciala pentru sanatatea oaselor. Insa secretul este acesta: sa ne bucuram de soare in conditii de siguranta si sa evitam arsurile solare", a declarat medicul Claire Knight de la Cancer Research UK.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.