Un nou echipaj de trei astronauti, alcatuit din doi rusi si un american, a ajuns joi la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), pentru o misiune de mai multe luni, care va fi marcata de o iesire inedita pe orbita pentru a duce in spatiu flacara olimpica a Jocurilor Olimpice de la Soci 2014.

Potrivit AFP, capsula Soyuz a decolat la ora prevazuta, 20.58 GMT, miercuri seara, ducandu-i pe astronautii rusi Oleg Kotov si Serghei Riazanski si american Michael Hopkins la bordul ISS. Capsula Soyuz-TMA s-a conectat cu ISS la ora 02.45 GMT.

Racheta lansatoare a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

In timpul misiunii lor, care va dura 168 de zile, rusii Oleg Kotov si Serghei Riazanski vor efectua o iesire istorica in spatiu cu torta olimpica a Jocurilor Olimpice de iarna, care vor avea loc in februarie 2014 la Soci, un oras rusesc de la bordul Marii Negre.

Torta, care va sosi in Rusia pe 6 octombrie, va ajunge la bordul ISS cu ajutorul unui alt echipaj, care va pleca in spatiu pe 7 noiembrie.

Cei doi cosmonauti rusi vor efectua apoi o iesire pe orbita pe 9 noiembrie. Torta olimpica va fi readusa pe Terra pe 11 noiembrie pentru a-si continua parcursul, scrie MEDIAFAX.

Lansarea de miercuri seara a fost cel de-al treilea zbor pilotat care a utilizat o procedura de apropiere accelerata, inaugurata in martie, care permite sosirea astronautilor la bordul ISS in aproximativ sase ore, in loc de doua zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.